Falska covidpass på Landvetter flygplats – åtalas för förfalskning

En man och en kvinna försökte checka in på Landvetter flygplats med falska covidintyg. Nu åtalas de två för brukande av falsk urkund.

ANNONS

När mannen och en kvinnan, samt ett minderårigt barn, skulle checka in på ett utrikesflyg på Landvetters flygplats i slutet av oktober 2021 ombads de att visa upp negativa covid-19-test. Vid inspektion fattade flygplatspersonal misstankar om att intygen var förfalskade och tillkallade därför gränspolis. Där och då kunde polisen snabbt komma fram till att det rörde sig om förfalskningar.

Polisen skriver i sin rapport att handlingarna förefaller ”vara helförfalskade” och beskriver vidare hur dokumenten framstod:

"Texten är suddig och oskarp, signatur är förtryckt och identiskt på samtliga handlingar. Vidare ser datum och namn ut att vara påförda i efterhand och skiljer sig i typsnitt och skärpa från övriga delar av dokumentet.”

ANNONS

I polisförhör med den läkare som angavs ha utfärdat intygen svarar denne:

– Nej, NN har inte varit här. Det är en förfalskning.

Flygplatspersonalen uppger också att läkarens namn har förekommit i andra förfalskningar utifrån ett tidigare utfärdat intyg.

Säger sig ha blivit lurad av en kvinna

Mannen förnekar brott, medan kvinnan varken erkänner eller förnekar brott.

I förhör berättar mannen att han erkänner att han gjort fel men menar att han har blivit lurad av en kvinna som sa sig kunna tillhandahålla ett snabbt test. På grund av familjeomständigheter ska han ha varit tvungen att åka till Israel och behövde därför komma över covid-intyg snabbt.

– Jag visste inte att de var olagliga. Om jag vetat att de var olagliga så hade jag inte haft de från början, säger mannen i förhöret.

Båda två står nu åtalade för brukande av falsk urkund.

LÄS MER:SMHI-prognosen: Sol och upp mot 13 grader väntar i påsk

LÄS MER:Hälften av ambulanserna hinner inte i tid till Härryda kommun

LÄS MER:Här är huset som toppar listan – är dyrast i Härryda kommun

ANNONS