Fler ambulanser ses inte som lösningen för att öka responstiden

Tidningen har tidigare skrivit om att varannan ambulans som åker ut på akuta ärenden till Härryda kommun är försenad. De som är i behov av akut hjälp löper större risk att avlida. Västra Götalandsregionen tar nu ett helhetsgrepp för att minska ojämlikheten, men inte med hjälp av fler ambulanser.
– Vi måste bli mycket bättre på att bedöma vilka som har störst behov av vård, säger My Alnebratt (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Göteborg.

ANNONS
|

Ett plötsligt hjärtstopp drabbar 10 000 personer i Sverige årligen, varav de flesta sker utanför sjukhus. Enligt en forskningsrapport från Göteborgs universitet har chansen att överleva plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus fördubblats på 30 år. Men den positiva utvecklingen har avstannat, delvis med anledning av ökad utryckningstid för ambulanser.

Västra Götalandsregionen har som mål att ambulanser som åker ut på ett akut ärende ska vara på plats inom 20 minuter. Under 2022 anlände 47,5 procent av utryckningarna till Härryda kommun över den tiden, och för varje minut som går utan hjälp minskar chanserna för överlevnad med 10 procent.

My Alnebratt (S) är ordförande för operativa hälso- och sjukvårdsnämnden i Göteborg. För Härryda-Posten berättar hon att det är problematiskt med den ojämlikhet som finns inom regionen, och att man “från politiskt håll haft ögonen på det här”.

ANNONS

– Det är djupt problematiskt att man inte får vård i den tid som man kan förvänta sig. Det är ingen lätt uppgift, men vi har gjort en väldigt djupgående utredning och tittat på hur olika åtgärder kan förbättra det, säger hon och fortsätter:

– Det finns inte ett enkelt svar på frågan och tittar du på regionen så finns det tyvärr områden som har en ännu sämre respons.

Finns det risk för att Härrydabon får sämre vård med den dåliga responstiden?

– Det är en väldigt stor fråga och det finns många olika parametrar i den, som exempelvis den vård man får när man sen kommer till sjukhuset. Det är en fantastiskt bra vård och Sahlgrenska är ett av de bästa sjukhusen i Sverige. Jag kan inte svara på den frågan bara genom att titta på en siffra.

Om en Härrydabo behöver ambulanssjukvård – finns det en större risk att personen råkar illa ut på grund av sen responstid?

– Den risken finns i alla delar av regionen. Vi kommer aldrig nå 100 procent responstid. Det når vi inte och då måste vi lägga en oproportionerlig stor andel av budgeten på ambulanser, säger My Alnebratt och tillägger:

ANNONS

– När man tittar på siffran så är det självklart och uppenbart att responstiderna i Härryda är sämre. Det kan man konstatera.

Helhetsgrepp för att minska ojämlikheten

My Alnebratt berättar att med den nya politiska organisationen i Göteborg så tas ett större helhetsgrepp när man tittar på regionens ojämlikhet. En av nycklarna till bättre ambulanssjukvård är att ta itu med “onödiga” larmsamtal.

– Vi måste bli mycket bättre på att bedöma vilka som har störst behov av vård och att vi når de snabbast. Det arbetet har vi redan satt igång med och vi hoppas snart få igenom en ny modell som kommer att förbättra det.

I delar av regionen så har sjukvården samverkat på ett sätt som bidrar till säkrare vård, enligt utvecklingsarbetet “I väntan på ambulans”. My Alnebratt berättar för tidningen att politiken nu ska titta på att sprida arbetsmodellen i ytterligare delar av regionen.

– Det är en väldigt smart lösning. Det handlar om att ta hjälp av de distriktssköterskor som finns nära. För ofta finns det sjukvårdspersonal närmare än den närmsta ambulans. Hur kan vi använda den personalen? Vi tror att det är ett sätt att komma framåt, menar Alnebratt.

Alnebratt (S): ”Inte stora möjligheter för fler ambulanser”

Utsikterna för att köpa in fler ambulanser och anställa mer personal är inte stora. Fackförbundet Ambulansförarna vill att Sahlgrenskas ambulansflotta ska utökas, men det är inte en åtgärd som My Alnebratt tror är genomförbar.

ANNONS

– I nuläget ser jag inte stora möjligheter i att öka upp med fler ambulanser. Vi står nu i ett läge där både inflationen och kostnaderna skenar, samtidigt väljer regeringen att skära ner på statsbidragen. Det handlar hela tiden om prioriteringar, om hur vi ska lägga våra resurser mellan ambulans och annan vård. I nuläget har vi väldigt begränsat med ekonomiska resurser.

Går det att prioritera fler ambulanser i stället för något annat?

– Det blir en fråga inför nästa år. Men självklart ser vi allvarligt på de här resultaten, och hoppas att den nya modellen kan ge effekt, säger hon och fortsätter:

– Och faktum är att alla ambulanser från Sahlgrenska rullar nu och det gjorde de inte hela tiden förra året. Vi har de facto fått fler ambulanser som rullar och vi måste först analysera den utvecklingen.

Minskade statsbidrag

När tidningen når Elisabet Hammar, som är verksamhetschef för ambulanssjukvården på Sahlgrenska, förklarar hon att det inte handlar om nya ambulanser. Utan om ambulanser som stått stillastående när personal varit sjuk.

– Det handlar om ett par dagar men nu har vi säkrat upp med personal. Det handlar alltså inte om nya ambulanser i rullning, säger hon.

2020 tillförde den S-ledda regeringen 100 miljoner kronor extra till just ambulanssjukvården. My Alnebratt ser stora utmaningar framåt när statsbidragen minskas.

ANNONS

Tycker du att Västra Götalandsregionen har förvaltat de pengarna väl med tanke på att varannan ambulans till Härryda kommun är försenad?

– Det var en statlig satsning och det var inte vi som styrde i regionen då. Jag vill inte uttala mig för hur de borgerliga förvaltade resurserna och styrde regionen 2020. Det vi står inför nu är att regeringen fattat beslut om en budget som halverar statsbidragen till hälso- och sjukvård, säger My Alnebratt.

LÄS MER:Hälften av ambulanserna hinner inte i tid till Härryda kommun

LÄS MER:Här är huset som toppar listan – är dyrast i Härryda kommun

LÄS MER:Falska covidpass på Landvetter flygplats – åtalas för förfalskning

ANNONS