Överklagade barnsexbrott – HD har gett besked

Den man i 50-års åldern som dömdes för att ha köpt sexfilmer från en tonårsflicka i februari har överklagat sin dom till Högsta domstolen, HD. Nu har domstolen gett sin syn på saken.

ANNONS
|

Hovrätten för Västra Sverige dömde tidigare i år en man i 50-årsåldern från Härryda kommun för utnyttjande av barn för sexuell posering. Mannen som redan 2021 dömdes av tingsrätten till närmare 40 000 kronor i dagsböter fick sänkt straff till 3500 kronor i dagsböter. Trots att mannens straff sänktes överklagade han återigen domen.

Brottet: Betalade flicka för sexuella bilder

Mannen ska ha skickat pengar till en tonårsflicka vid femton tillfällen i utbyte mot sexuella bilder och filmer. Enligt tonårsflickan som utsattes för brottet, kände hon sig tvingad av mannen att utföra sexuella handlingar.

Flickan uppger i förhör att hon under tiden för brottet var i en svår ekonomisk situation. Brottet ska, enligt flickan själv, ha påverkat henne mycket. Brotten skedde mellan 2019 och 2020.

ANNONS

Högsta domstolens beslut

För att HD ska ska pröva ett överklagade krävs ett prövningstillstånd – vilket får lämnas om Högsta domstolens dom kan hjälpa att vägleda tingsrätter och hovrätter i liknande fall. Så om det påstås att hovrätten bedömt saken fel räcker det vanligtvis inte för att få ett prövningstillstånd. Hovrätten är i de flesta fall den sista instansen.

HD meddelande i början av maj att de gått igenom ärendet men ser ingen anledning att ge ett prövningstillstånd. Hovrättens dom står alltså fast.

LÄS MER:Hakan gömmer sig i Härryda kommun– är terroriststämplad i Turkiet

LÄS MER:Två promenadloppisar och en växtloppis arrangerades i Mölnlycke

LÄS MER:Man köpte sexfilm av tonåring – får sänkt straff

ANNONS