Man köpte sexfilm av tonåring – får sänkt straff

En tonårsflicka utnyttjades för sexuell posering av en man från Härryda kommun. Mannen begärde sexuella bilder och videos av flickan mot betalning. Nu sänker hovrätten mannens straff.

ANNONS

En man i 50-årsåldern hemmahörande i Härryda kommun har ställts inför rätta för grovt utnyttjande av barn för sexuell posering. Åklagaren menar att brottet bör bedömas som grovt med tanke på offrets utsatta situation och sexfilmernas innehåll.

Tingsrätten dömde mannen redan 2021 till villkorlig dom och dagsböter på närmare 40 000 kronor. Men domen överklagades och nu sänker hovrätten straffet.

Försökte köpa sex från 14-åring

Enligt flickan fick hon kontakt med mannen när mannen vid ett tidigare tillfälle försökt köpa sex från en väninna – som var endast 14 år gammal. Väninnan ska då ha hotat att avslöja hans närmanden för mannens familj om han inte gav henne pengar. Utpressning mot mannen gick via flickans mobiltelefon och på så vis fick mannen kontakt med flickan och därefter började han skicka flickan pengar i utbyte mot sexbilder och videos.

ANNONS

Brottet pågick under fem månader mellan 2019 och 2020 och mannen ska ha skickat pengar vid femton tillfällen mot att flickan filmade när hon utförde sexuella handlingar.

Flickan uppger i förhör att hon kände sig tvingad att skicka bilderna. Under tiden för brottet var flickan i en svår ekonomisk situation. Brottet ska, enligt flickan själv, ha påverkat henne mycket.

Mannen nekar till brott

I förhör berättar mannen att han kände sig pressad att betala henne för att inte bli avslöjad för sexchattande. Han menar också att han inte visste att hon var under 18 år. Enligt mannen ”tjatade” flickan och begärde pengar.

Utifrån de meddelanden mannen skickat till flickan framgår att mannen krävt sexuella bilder och videos och även föreslagit sex mot betalning, något mannen inte velat kommentera.

Hovrättens sänker straffet

Hovrätten bedömer brottet som allvarligt men inte tillräckligt för att anses som grovt och går på tingsrättens linje och dömer mannen för utnyttjande av barn för sexuell posering. De menar vidare att det är bevisat att poseringarna skadat flickans hälsa eller utveckling.

Däremot sänker hovrätten skadeståndet från närmare 40 000 kronor till 3 500 kronor med hänsyn till mannens ekonomiska situation.

LÄS MER:Lotta Johansson fångade norrskenet över Härryda

LÄS MER:Kommunal i Härryda: ”En oro för framtiden”

LÄS MER:Yvonne Elmgren är Härrydas mäklardrottning: ”Kund kom med väska full med pengar”

ANNONS