Två promenadloppisar och en växtloppis arrangerades i Mölnlycke

Söndagen bjöd på loppisaktiviteter på flera platser i Mölnlycke. Boende längs med Råda Portar arrangerade en promenadloppis. Boende längs med Djupedalsäng hade gjort likadant. Och vid Råda Rum var det en växtloppis.

ANNONS
|

Dollar, dollar, dollar. Dull, dull, dull. Priser, som varierar, glittra likt kristall. Vid en disk på gatan kan man köpa allt, från skära lakan till broscher av salt.

Så inleder Bo Setterling sin dikt ”Loppmarkmad” och under söndagen kunde Mölnlyckebor fynda alla möjliga ting på flera platser i orten. Möjligtvis inte skära lakan och broscher av salt, men kläder, möbler, växter och annat.

Loppmarknader på tre olika platser arrangerades under dagen. En promenadloppis på Råda portar slog upp portarna klockan 10. Då hade redan ett dussintals boende i området fällt upp bänkar och bord, längs med gångstigen, framför sina hus.

ANNONS

Gergely Szentivanyi som bott på Råda Portar i över 40 år hade radat upp ett par kostymbyxor prydligt på rad. Men hoppades även få sålt en judodräkt för femtiolappen.

– Jag tränar inte judo längre efter en skada i axeln så jag tänker att det finns unga personer som kommer förbi, nappar och blir intresserade av judo, säger han.

Grannen Ulrika Bersell fokuserade främst på att få sålt barnkläder, leksaker och spel.

– Det är jättemysigt med loppis. Det är andra gången som vi har loppis här, säger hon och tillägger:

– Förra året gick vi bara runt och tittade dock. I år kommer förtjänsten gå till glasspengar i sommar.

En av hennes kunder var Bo Berg och mamma Sara Berg. De köpte bland annat ett par brädspel, men det Bo var främst glad över var en Hulken-mask i plast.

Loppisbesökarna kunde låta sina ögon vandra över prylar vid ungefär 10 olika bord. Mölndalsbon Navid Muattar dit för ”komma ut lite”, men berättar att han samlar på leksaksbilar. Idag blev det dock inget fynd.

Andreas Johannesson, som också bor på Råda Portar, ville främst bli av med inredningsgrejer och kläder. Han såg dock framemot att själv kunna vandra bland borden denna vårdag.

ANNONS

Grannarna Linda, Egil och Oscar tycker det är bra med en gemensam loppisdag.

– Det är mysigt och kul att folk kommer hit och att det händer något i området, det är både många vuxna och barn som bor här och det är kul att saker kan få byta ägare, säger Linda Ericsson, och sonen Oscar säger:

– Jag vill spara de pengar jag tjänar.

Vad han sparar dem till är och förblir en hemlighet för tidningens läsare.

Ambitiös loppis på Djupedalsäng

Ett par kilometer från Råda Portar var det också loppisaktivitet. Boende längs på Djuepdalsäng hade slagit på stort och även hyrt in en brittisk foodtruck. Loppisen sträckte sig över flera gator och Tina Säkkinen var en av dem som kanske sålde det mest otippade.

– Vi har köpt lax och rökt den. Vi har förberett oss sedan igår och det är roigt att få träffa grannar på detta sättet, säger hon.

Initiativtagare till promenadloppisen är grannarna Elin Lindén och Marianna Glinatsi Zetterström. De berättar att det är andra gången som de arrangerar promenadloppisen.

– Det var en idé som föddes över en kopp kaffe och det känns som vi fick bra genomslag redan första året, men i år är det ännu fler som säljer, säger Elin Lindén och grannen Marianna tillägger:

ANNONS

– Det skapar gemenskap och man kommer ut och hälsar på varandra och skapar samhörighet. Samtidigt så kan människor som inte är här vanligtvis få en chans att se området.

Buisnesstjejerna Elin, Astrid och Ester hade redan sålt för ett par hundralappar när tidningen anlände till området. Det var främst kläder och friluftsprylar som gått åt.

– Vi kände att folk nu kan få köpa det som vi inte behöver längre. Vi säljer sakerna billigt så att de som inte har så mycket pengar också kan få köpa. Det är också bra med loppis för miljöns skull, säger Elin Dalerstedt.

Växtloppis vid Råda rum

Under söndagen var det även en loppis på Råda rums parkeringsplats. Ett tiotal växtfantaster sålde olika typer av sticklingar och växter. En av dem säljande (och köpande) var Kicki Laine.

– Jag har sålt hälften av mina växter, men redan gjort av med pengarna för jag köpte andra växter för dem. Det är kul med loppisar… att åka runt och träffa andra människor, säger hon.

Anna-Maria Martén är ansvarig för Gröna rum berättar för tidningen:

– Initiativet handlar om hållbarhet, grön miljö men också om ekonomi. Det är bra att samlas kring en plats, för då slipper människor handla på flera platser. Besökarna verkar var väldigt nöjda, säger hon.

ANNONS

LÄS MER:Hon får dig att se dina plagg på nytt: ”Hysterisk konsumtion”

LÄS MER:Enis odlar rymdtomater i Mölnlycke – för framtida kriser

LÄS MER:Barnloppis i Mölnlycke drog hundratals föräldrar och barn

ANNONS