Barnloppis i Mölnlycke drog hundratals föräldrar och barn

För tionde året i rad anordnades Kidz barnmarknad på Hulebäcksgymnasiet i Mölnlycke. Hundratals föräldrar och barn letade sig ut i det soliga aprilvädret för att fynda kläder och leksaker.
– Jättebra att handla på loppis, säger besökaren Cecilia Bredow.

ANNONS
|

Det är en otrolig simultanförmåga som hon begåvats med – Maria Nylander, en av sex arrangörer till Kidz barnmarknad. Hon sitter vid kassan och knappar febrilt in leksaker i datorn samtidigt som hon svarar på Härryda-Postens frågor och utbyter några ord med besökarna.

Hon har varit med sedan starten för tio år sedan och jobbar ideellt med att hjälpa gamla leksaker och barnkläder att hitta nya barn att underhålla och värma.

– Efter pandemin har responsen varit fantastisk. Jag tror det är ett second hand- och miljö-tänk och dagens ekonomiska situation som gör att intresset har blivit väldigt stort, säger hon medan hon viker ihop lite barnkläder.

ANNONS

Det ständiga flödet av kunder verkar stressande, men Maria tycker inte det, däremot beskriver hon gårdagen som en kamp mot klockan.

– Vi är helt beroende av alla som vill hjälpa till, vi sex skulle aldrig klara det annars. Och igår skulle vi få upp allting samtidigt som gymnasieeleverna skulle sluta för veckan, då var det lite stressande.

Varför just en barnloppis?

– Vi har funderat att kanske göra det för vuxna också men det handlar nog mer om att ork och energi inte finns. Men behovet av barnprodukter är stort och upp till en viss ålder slits inte barngrejer på samma sätt.

Maria Nylander en av sex arrangörer till Kidz barnmarknad.
Maria Nylander en av sex arrangörer till Kidz barnmarknad. Bild: Malte Just

En påskpresent till lillebror

I skolkorridorerna har klaffbord ställts upp, på ett bord ligger ett dussin rullskridskor, på ett annat blodtörstande dinosaurier och på ett tredje diverse gevär i skrikande färger. En docka stirrar tomt på folket som går förbi, kanske längtande efter ett nytt barn att leka med.

En som sitter och pustar ut efter kassorna är Cecilia Bredow och dottern Astrid, 6 år och kompisen Freja Strümpel Lundqvist, också 6 år. Astrid har fyndat en röd mikrofon som hon stolt visar upp och mamma Cecilia har fyllt kassar med barnkläder men också hittat en vindlande bilramp till Astrids lillebror.

ANNONS

– Det är till lillebrorsan som inte fick följa med, så det blir en påskpresent.

Bästa fyndet idag?

– Kläder överlag skulle jag säga. Det är ju jättebra att köpa på loppis, det är bra att ha-kläder på förskolan.

Åter till kassorna, där Maria Nylander håller i rodret.

– Det blir 406 kronor, tack.

Vad driver dig att arrangera detta?

– Vi gör det ju för alla besökarna och säljarna. Och det som inte säljs skänks till välgörenhet och det känns väldigt bra att kunna bidra. Så det är en liten samhällstjänst man gör, säger Maria Nylander medan hon granskar en swish-betalning.

Kidz barnmarknad arrangeras på Hulebäcksgymnasiet under första helgen i april.

LÄS MER:Dags för regeringen att lindra krisen för hushållen

LÄS MER:Vikarie skrev fel i passet – resenär blåstes på resan

LÄS MER:Fria bröd öppnar en obemannad bageributik i Landvetter

ANNONS