Den 8 november startar vaccineringen mot influensan.
Den 8 november startar vaccineringen mot influensan. Bild: Kent Hallgren/Göteborgs-Posten

Nu startar vaccinationen mot influensan

Vaccinationen mot influensan drar snart i gång. Den 8 november är det fritt fram för personer över 65 år, gravida och de med kronisk sjukdom.
– Det har varit två säsonger med lindrig influensa, då covid-19 har dominerat och vi har haft restriktioner. Därför finns det risk för en ökad smittspridning av influensa kommande säsong, säger biträdande smittskyddsläkare Petter Malmström.

ANNONS

För de över 65 år, för gravida och för personer med sjukdom är vaccinationen mot influensan kostnadsfri. Från och med 8 november kan personer inom dessa grupper, som riskerar att bli svårare sjuka, vaccinera sig inför den kommande influensasäsongen.

Utöver dem prioriteras även vård- och omsorgspersonal samt hushållskontakter till de med kraftigt nedsatt immunförsvar.

– Vaccination är det bästa sättet att hjälpa immunförsvaret att skydda kroppen mot influensa, säger Petter Malmström, biträdande smittskyddsläkare på Smittskydd Västra Götaland, i ett pressmeddelande.

”Risk ökad smittspridning”

Smittskyddsläkaren uppmanar även personer i riskgrupp till att vaccinera sig mot covid-19, då personer som riskerar bli svårt sjuka av influensan även kan bli det av covid-19.

ANNONS

– Det har varit två säsonger med lindrig influensa, då covid-19 har dominerat och vi har haft restriktioner. Därför finns det risk för en ökad smittspridning av influensa kommande säsong, säger han i pressmeddelandet.

Vaccinet som används kallas Vaxigrip Tetra. Personer på särskilda boenden och korttidsplats för äldre kommer dock erbjudas det förstärkta vaccinet Fluad Tetra.

– Efter vaccination kan symptom som svullnad och ömhet runt vaccinationsstället förekomma och en del får feber och muskelvärk, men besvären går över inom några dagar, säger Petter Malmström i en kommentar.

De utanför riskgrupperna kan vaccinera sig mot influensan tidigast den 21 november.

Här är grupperna som rekommenderas vaccin mot influensan

Du löper större risk att bli allvarligt sjuk av influensa om du har fyllt 65 år, är gravid eller har någon av följande sjukdomar eller tillstånd:

• Kronisk hjärtsjukdom

• Kronisk lungsjukdom, såsom KOL och svår/instabil astma

• Andra tillstånd som leder till nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft och sekretstagnation (till exempel extrem fetma, neuromuskulära sjukdomar eller flerfunktionshinder)

• Kronisk lever- eller njursvikt

• Diabetes mellitus typ 1 och 2

• Tillstånd som innebär kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling

Folkhälsomyndigheten rekommenderar även vaccination till:

• Hushållskontakter till personer med kraftigt nedsatt immunförsvar

• Personal inom vård och omsorg som arbetar nära patienter och omsorgstagare med ökad risk för allvarlig influensa.

Källa: Västra Götalandsregionen.

LÄS MER:Här får barnen från Ukraina trygghet innan de börjar i Härrydas skolor

LÄS MER:Fia Reisek om konflikten som splittrar armbrytningen

LÄS MER:Coronavaccin stoppas för personer under 30 år

ANNONS