Arkivbild
Arkivbild Bild: TTELA

Coronavaccin stoppas för personer under 30 år

Covid-19-vaccinet Nuvaxovid ska inte längre ges till personer som är 30 år och yngre, meddelar Folkhälsomyndigheten som inför ett tillfälligt stopp.

ANNONS
|

Vaccinet har endast använts i mindre utsträckning i Sverige. Omkring 7 000 doser har getts. Några fler kommer det inte bli tills vidare, åtminstone inte för dem som är 30 år och yngre.

Det har nämligen dykt upp signaler om en ökad risk för hjärtmuskelinflammation (myokardit) och hjärtsäcksinflammation (perikardit) bland yngre, och det är alltså därför som Folkhälsomyndigheten nu tillfälligt stoppar användningen av vaccinet för personer som är 30 år och yngre.

FHM hänvisar till data från Australien, som visar på den förhöjda risken för biverkningarna, och menar att vaccinet stoppas temporärt av försiktighetsskäl.

”Vi följer läget noga och inväntar mer data. Men den som är yngre och nyligen vaccinerad med Nuvaxovid behöver inte vara orolig. Risken är väldigt liten och man kan fortsätta med nästa dos med ett annat vaccin”, säger Sören Andersson, chef för enheten för vaccinationsprogram, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Nuvaxovid tillverkas av Novavax. Det godkändes för användning i Sverige först i februari 2022, när vaccinationen mot covid-19 alltså redan pågått i ett drygt år.

LÄS MER:Willys släcker belysningen efter stängning

LÄS MER:Pengaregn över idrottsföreningar i Härryda

LÄS MER:Härrydas nya hemsida har döda länkar

ANNONS