Mölnlyckebon Liss byggde sin pojkdröm – ett elektriskt vrålåk till Rex Vicoped

Två vintrar av funderande och byggande tog det för Liss Henriksson att färdigställa sitt livs vrålåk – en upphottad Rex Vicoped elhybrid.
– En sån här skulle man velat ha när man var femton, säger han till Härryda-Posten.

ANNONS

På väggen i garaget hänger otaliga skruvmejslar, skiftnycklar och tänger. Liss Henriksson, 65, iklädd en hawaiiskjorta lägger sista handen vid sitt senaste projekt, en isolerad lucka till vinden. Praktiskt och energismart, men skulle knappast få Härrydas samlade moppe-entusiaster att lyfta på ögonbrynen. Men i ena hörnan av garaget står en riktig ögonbrynshöjare – en ombyggd moped i självlysande röd lack.

– Det är en Rex-moped från 1954, och den är ju byggd bara en 300-400 meter från där jag föddes, berättar Liss Henriksson som föddes i Halmstad nära Rex-fabriken.

Mopeden och Liss har mer gemensamt än att de är generationskamrater från Halmstad, båda tycks ha ett enormt driv. Den förra drivs på både el och bensin, då det är en egenhändigt fixad elhybrid. Den senare drivs av en enorm entusiasm för att fixa och problemlösa.

ANNONS

– Jag tycker att det är kul att jobba med händerna, skapa och bygga saker. Det är många nätter som man har legat och funderat på. Det löser sig alltid strax innan man går upp på morgonen. Och det tycker jag är skoj, berättar Liss Henriksson.

Liss Henriksson arbetade under två vintrar i sitt garage med mopeden innan den blev färdig. Blank som en flygel står den redo för elektriska åkturer i sommargrönskan.
Liss Henriksson arbetade under två vintrar i sitt garage med mopeden innan den blev färdig. Blank som en flygel står den redo för elektriska åkturer i sommargrönskan. Bild: Malte Just

Förverkligar gamla pojkdrömmar

Allt började för två vintrar sedan. Liss Henriksson ville ha en busmoppe att meka med. Men idéerna for iväg och kreativiteten tog överhanden och sidoprojektet svällde i både ambition och kostnad. Att det blev en elhybrid är inte främmande för Liss Henriksson som till vardags är affärsutvecklare och arbetar mycket med hållbarhetsfrågor. På taket har han solpaneler och hans bil går på el.

– Jag tycker det är viktigt med hållbarhet. Så jag tänkte relativt tidigt att det ska bli en hybrid – så det blir lite annorlunda. Många jobbar med mopeder men det är inte många som gör hybrider. Jag har bara hört talas om en tidigare som byggt en, säger Liss.

– Så den har dels originalmotorn och sedan är det en elektrisk motor i framhjulet. Och dessa två är då ihopkopplade. Och batteriet räcker i alla fall för fyra mil, berättar han.

Entusiasmen för projektet är påtaglig, Liss far runt i garaget och rotar fram än den ena än den andra detaljen. En specialgjord regskylt, miniatyrskor att sätta på stödbenen eller den lilla knoppen under sadeln, som är fästet till ett framtida byggprojekt – en tillhörande vagn.

ANNONS

– Jag vill bygga en prärievagn som ska hänga efter. Klassiskt med tre bågar och så vitt stretchigt tyg uppe på. Och så någon piska som kan sitta på ena sidan också.

Moped, cowboy och indianer, betar du av pojkdrömmarna?

– Absolut, så är det. En sån här skulle man velat ha när man var femton, säger Liss och nickar mot mopeden.

Får du avundsjuka blickar från tonårspojkar när du glider förbi på den här?

– Nä, jag har inte kört så mycket med den. Men det kommer ju ett gäng förbi här ibland – då skulle man ju ta fram den. Men det har inte hänt ännu, säger Liss och ler.

”Electra” står det i röda bokstäver på elhybridens däck.
”Electra” står det i röda bokstäver på elhybridens däck. Bild: Malte Just

Busmoppen skenade – blev kostsamt vrålåk

Tyst susar Liss Henriksson förbi på gatan när han demonstrerar den röda farans kapacitet. I garaget står också en kamrat till elhybriden, en Rex Vicoped i originalskick, något rostig och dammig. Mopeden har han köpt enbart för att man ska kunna se hur Liss kreation såg ut innan förvandlingen.

Han säger att han känner sig stolt när han tittar på sin knallröda skapelse. Till skillnad från tidigare hemmabyggen har han inte tagit några genvägar, inget fusk, allting är gjort grundligt och noggrant.

ANNONS

– Alla mina tidigare projekt har jag sålt av men den här ska jag inte sälja.

Men hemmasnickrandet kräver sin plånbok, erkänner Liss Henriksson motvilligt, även om han inte vill nämna vad slutnotan landade på. Och delad glädje är dubbel glädje:

– Min fru kom på vad det kostade. Så hon har nu ett konto där det finns lika mycket pengar – och det är ett rätt så stort konto, säger Liss Henriksson.

LÄS MER:Våfflor, musik och fordon – helyllekväll i Härryda

LÄS MER:Rådanäs Bryggeri firar ölets dag

LÄS MER:Alliansen reagerar på misstänkta missförhållanden på Nytidas gruppbostad Hjorten: ”Måste ha tilltro till Ivo”

ANNONS