Modellbilar i alla dess former vid utställning på Djupedalsskolan

Veteranbilar, lastbilar, EPA-traktorer med radio och konstruerat kvaddade bilar. Varianterna av fordon i modell mindre var närmast oändliga inne i Djupedalsskolan i Mölnlycke under lördagen. Många med en helt egen historia.
– Grunden i vår klubb är att bilarna ska bära på en verklig historia eller ett äventyr, säger Lars Hellgren som är inofficiell ordförande för arrangörsklubben Builders of Us Car Kits, B.U.C.K.

ANNONS
|

Den årliga utställningen där verkliga fordon byggs i miniatyr lockar varje år besökare från stora delar av Sverige, och även delar av Norden, till Djupedalsskolan i Mölnlycke. I år var det dags igen efter ett par års pandemiuppehåll.

Temat för dagen var EPA-traktorer, även om de bara utgjorde en bråkdel av alla de 250-talet bilar som ställdes ut. En som hade en lite speciell variant av EPA-traktor med sig var Ashley Elliot. Han hade nämligen monterat fast en trådlös hörlur undertill som fungerade som en radio.

– Jag är inte så bra på färger som många andra här, så jag fick hitta på något annat, säger han.

ANNONS

Ett tidigare år var temat bilar med en intressant historia. Ett exempel på det visar Benny Klingede upp. En miniatyr av en Chevrolet från 1959 som han och en kompis köpte när de var i Kaliforniern för första gången 1977.

– Det var en surfarsnubbe som vi köpte den av. Sen var vi nere på en framvagnsfirma som hjälpte oss att byta kulleder och ställa in framvagnen och allting för 80 dollar. Vi skulle åka tvärs över kontinenten upp till Kanada sen.

Och av någon anledning är bagageutrymmet fylld med skrot.

– Det är surfarns badrum, säger Benny Klingede och skrattar.

– Det är gamla mossiga våtrumstapeter och annat skräp. Det följde med när vi köpte bilen. Han sa: ”jag tar inte väck det, den skiten får ni slänga på tippen”. Det var en flummig och go gubbe. Han rökte marijuana konstant och surfade nere vid kusten.

Lars Hellgren är inofficiell ordförande i B.U.C.K, Builders of Us Car Kits, som har arrangerat utställningen på Djupedalsskolan årligen sedan början av 1990-talet. Han säger att över hundra personer hade anmält sitt besök under lördagen.

– Normalt sett brukar det komma en del folk från Finland, Danmark och Norge. Men det är lite mindre i år, jag gissar att det är på grund av bränslepriserna. Men några från Norge är här, säger han.

ANNONS

I ett annat rum sitter Johnny Stäveborn som i sin tur har tagit sig från Karlskrona för att sälja byggsatser som väntar på att bli pimpade. De flesta går för runt 350 kronor, medan det finns rariteter som kostar tusentals kronor. Ofta handlar det om äldre modeller.

– De görs ju inte i evighet. I vissa fall är det tillverkaren som har försvunnit. Med dagens teknik görs det betydligt fler modeller, säger han.

LÄS MER:Vernissage med tema tråd i Mölnlycke kulturhus

LÄS MER:Hindås sportbar blir Hindås thaikök

LÄS MER:Stor oro inför årets hyresförhandlingar: ”Katastrof”

ANNONS