Vernissage med tema tråd i Mölnlycke kulturhus

Under lördagen ställde fem yrkesverksamma konstnärer ut sina verk i Mölnlycke kulturhus. Den gemensamma nämnaren? Tråd.
– Som är en sån spännande sak. En av mänsklighetens bästa uppfinningar, tycker jag, säger Karin Kannisova Jonsson, som organiserade utställningen.

ANNONS
|

Det var lugnt och stillsamt i Nemeshallen i Mölnlycke kulturhus när textilkonstnärerna Elizabet Christiansson, Emilia Elfvik, Maria Hägglund, Mona Petersson och Maria Wahlgren visade upp sina verk under lördagsförmiddagen.

Några besökare som kom och gick ställde frågor till konstnärerna som gärna berättade om hur de gått tillväga.

Elizabet Christiansson har slitit hårt de senaste två månaderna med att få klart sitt mattliknande verk som pyntade den vita väggen.

Emilia Elfvik har utforskat broderi som en formskapande teknik, och ställde ut en serie skulpturer i lin. Hon berättar att även om hon hade någon slags idé innan hon började skapa hade hon ingen aning om vad slutresultatet skulle bli.

ANNONS
Kompisgänget från Göteborg Carolina Johansson, Camilla Arnbert, Per Hultcrantz och Sara Wallstedt framför Maria Hägglunds verk ”Förändring”
Kompisgänget från Göteborg Carolina Johansson, Camilla Arnbert, Per Hultcrantz och Sara Wallstedt framför Maria Hägglunds verk ”Förändring” Bild: Sebastian Nilsson

Kompisgänget från Göteborg Sara Wallstedt, Per Hultcrantz, Camilla Arnbert och Carolina Johansson ser fascinerade ut när de studerar Maria Hägglunds verk ”Förändring”.

– Vi var väldigt nyfikna på hur hon har gjort, det är ett väldigt gediget arbete, säger Sara Wallstedt.

– Det känns som att det överlag är tidskrävande arbeten som det lagts mycket kärlek på, säger Camilla Arnbert.

Det ska visa sig att de känner Emilia Elfvik och är ”närmast sörjande” som Per Hultcrantz uttrycker det.

– Men jag ångrar ju inte att jag gick hit, det var en väldigt fin utställning, säger han.

Utställningen organiserades av Karin Kannisova Jonsson och nätverket Fiber Art Sweden som idag har drygt 30 yrkesverksamma textilkonstnärer. Normalt ställer hon också själv ut. Men inte idag.

– Jag tänkte att det kunde vara kul att göra något för nätverket där jag inte är är inblandad med konstverken, säger hon.

Temat, som med tanke på Mölnlyckes historia logiskt nog var tråd, menar Kannisova Jonsson är en av världens bästa uppfinningar.

– Man kan använda det till så mycket. Man kan fånga mat med det, man kan göra kläder, filtar och så vidare. Det är också mycket symbolik i det, man säger ju: ”den röda tråden” och så vidare. Och det är mycket symbolik vi jobbar med. Jag tyckte också att det var roligt att få med så många olika uttryck som möjligt. Vad kan man göra med en tråd?, frågar sig Kannisova Jonsson.

ANNONS

Ganska mycket, har det visat sig.

LÄS MER:Delade meningar om framtida simhall i Härryda

LÄS MER:Kommunens ekonomi stabil – men sämre tider väntar även för Härryda

LÄS MER:Eskalerande skadegörelse mot idrottsföreningar och kommunanläggningar i Landvetter

ANNONS