Eskalerande skadegörelse mot idrottsföreningar och kommunanläggningar i Landvetter

Redskap eldas upp, belysning tas sönder och fasader blir nedklottrade. Härryda kommun och idrottsföreningar som har verksamhet i området kring Pinntorp i Landvetter larmar om en eskalerande skadegörelse.
– Det är ju inga tonårstjejer som vill rida till ridbanan själv när bilar gasar omkring och förstör, säger Gunilla Johansson, kassör i Landvetter ryttarsällskap.

ANNONS

Under hösten har Landvetter ryttarsällskap mötts av att hindermaterial och parkbänkar eldats upp vid ridbanan. Annat material har tagits sönder och efter helgerna är ridbanan ofta full med skräp. Det berättar Gunnilla Johansson, kassör i föreningen, för Härryda-Posten.

– Man känner att man inte vet vad man kommer upp till på dagen. Det är ju djur vi har och det känns inte kul när det till exempel ligger metallbitar på marken som de kan trampa på. Det är också väldigt mycket lustgasrester, säger hon och fortsätter:

– Men i första hand handlar det om att våra medlemmar ska våga rida ner till ridbanan. Det är ju inga tonårstjejer som vill rida dit själv när bilar gasar omkring och förstör.

ANNONS

Gunilla Johansson säger att det rör sig om ungdomsgäng som uppehåller sig vid ridbanan under kvällar och helger. Föreningen har haft en dialog med ungdomarna och i perioder under hösten har det varit lite lugnare.

– Vi har pratat med dem och sagt att det är okej att de är där med sina mopeder och A-traktorer och sådär. Men nu funkar det inte längre, så det förtroendet är brutet kan man säga.

Per Mood, säkerhetschef på Härryda kommun, är bekymrad över situationen kring Pinntorp.
Per Mood, säkerhetschef på Härryda kommun, är bekymrad över situationen kring Pinntorp. Bild: Härryda kommun

Inte bara Landvetter ryttarsällskap som drabbats

Det är inte bara ridklubben som blivit utsatta för skadegörelse i området. Ett stenkast från ridbanan, vid Landvetter IP och Pinntorpshallen, ser även Mette Grefsrud Persson som är vice ordförande i Landvetter IS en ökande problematik.

– Det har varit ett gäng ungdomar som varit där och som vi har haft en dialog med kommunen om. Men som fotbollsförening äger vi bara klubbhuset som varit förskonat från skadegörelse, så som förening är vi egentligen inte jättedrabbade, säger hon.

Per Mood, säkerhetschef i Härryda kommun, förklarar att området kring Pinntorp har kommit att bli en samlingsplats för ungdomar.

– Det har blivit att det är där man samlas och det är egentligen inget problem, utan det är ju när det blir skadegörelse mot idrottsföreningar som det blir problematiskt. Jag har också fått vittnesmål om att det upplevts som lite hotfullt. Då blir det bekymmersamt, när man inte kan utöva sin idrott fritt och tryggt, säger Mood.

ANNONS

Fler kameror och väktare kan bli aktuellt

Vidare förklarar säkerhetschefen att även skolor och förskolor i närområdet under hösten blivit utsatta för skadegörelse.

– Vi är bekymrade över det som händer däruppe och vi polisanmäler allting. Det är under utredning just nu.

Vad gör kommunen för att försöka lösa problematiken?

– Vi jobbar på alla fronter. Dels pågår ett arbete med att sätta upp fler kameror på skolorna och vid våra andra lokaler, dels för att det ska vara avskräckande men också för att vi ska kunna identifiera de som gör det här. Vi ser även över möjligheten till områdesbevakning med väktare och så.

– Men det löser ju inte grundfrågan, så vi har också vidtagit åtgärder med fältgruppen och kultur och fritid. Vi jobbar med det i hela förvaltningen, säger Per Mood.

Statistik från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) visar att antalet anmälda skadegörelsebrott i Härryda kommun nästan dubblerades mellan 2019 och 2021. Nationellt syns under samma tid en ökning från 1990 till 2122 anmälda skadegörelsebrott per 100 000 invånare.

ANNONS