Misstänks för att ha transporterat 14 kilo cannabis

I slutet av april blev en man från Härryda gripen av polis i Järfälla, utanför Stockholm. Mannen ringde först polisen själv för att anmäla ett brott – men snart blev han själv misstänkt för att ha transporterat flera kilo cannabis.

ANNONS
|

Hela historien har en konstig början och ett lika konstigt slut. Polisen upptäckte den stora kvantiteten av narkotika i bilen av en slump.

Det var mannen från Härryda som själv ringde polisen. Inte för att anmäla sig själv, utan för att anmäla att han blivit rånad av fem beväpnade män som tagit hans mobil. Han uppgav att han lånat sin fars firmabil för att åka till Stockholm för att träffa sin syster och en tjej han lärt känna via sociala medier. Men i Järfälla där han skulle träffa sin nyfunna flickvän stoppades han av några män som under vapenhot och genom ett slag mot huvudet tillskansade sig hans Iphone.

ANNONS

Skakad av händelsen knackade han på hos en okänd familj i närheten och förklarade att han precis utsatts för ett rån och behövde låna en telefon för att kunna ringa sin pappa. Efter ett flertal försök, utan att få svar, gav han upp och ringde polisen i stället för att anmäla rånet. Han lämnade ett signalement på männen och en beskrivning av bilen.

Från brottsoffer till misstänkt narkotikakurir

Polisen skickade ut flera patruller, däribland en hundpatrull för att leta efter gärningsmännen. Efter ett tag hittade de männen och bilen. Förhör inleddes och bilen, en svart Volvo som hyrts från Hertz, där en av männen jobbar, undersöktes. Där hittades diverse klädplagg, en pistolattrapp och 7 664 gram cannabisharts. När labbet i Nationellt forensiskt centrum, NFC, satte tänderna i de DNA-prover som säkrats i bilen, kläder, och andra saker kunde de härledas till männen.

Efter det begav sig polisen till rånoffrets bil för att säkra spår i den. Här skulle historien ha slutat – men den får en något oväntad vändning. I brottsoffrets bil hittades 6 704 gram narkotika. Plötsligt får han byta roll från brottsoffer till misstänkt narkotikabrottsling. Värt att notera är att en analys visade att den beslagtagna narkotika i de bägge bilarna med stor sannolikhet kommer från samma parti.

ANNONS

Nu riktas strålkastarljuset mot Härrydamannen i stället. Polisen börjar ifrågasätta hans roll i hela historien. Vad gjorde han egentligen där på platsen? Vem var tjejen han skulle träffa? Vad visste han om lasten? Han började sväva lite på målet och blev vagare i sin berättelse. Han kunde inte uppge någon adress eller något efternamn på sin dejt.

Mannen nekar till brott

Till slut framkommer det att han en kort tid innan träffat tre personer på en bar i Mölndal för att medla åt en vän som ådragit sig en skuld hos männen. Det slutade med att de gav honom en mobiltelefon där han skulle få instruktioner för en leverans som de krävde att han ska göra. Om han inte gjorde det skulle de att ge sig på honom och hans anhöriga.

För att bevisa att de menade allvar och lätt kan komma åt honom rabblade de upp hans adress och namn. I sitt samtal med polisen berättade han att de var beväpnade. En vecka senare skickades ett meddelande med en adress dit han skulle åka för att hämta något. Han visste inte vad, men misstänkte att det inte är ”något bra”. Han hade inget val, utan åkte dit.

Mannen från Härryda såg inte vad de la i lastutrymmet på den vita vanen. Han vill inte veta:

ANNONS

– Det är bäst att veta så litet som möjligt, säger han i förhör.

Härrydamannen åkte till en adress i Järfälla, där han blev rånad.

Polisen har starka bevis mot både honom och de tre rånarna. Det finns DNA-bevis, beslagtagna mobiltelefoner, samtalslistor, textmeddelanden, vittnesförhör och förhör med vittnen och arbetsgivare. Det visade sig att en man från Linköping som arbetar för ett biluthyrningsföretag tagit en av hyrbilarna utan tillstånd och använt den för att transportera narkotika. Bilstölden uppdagades först när polisen kontaktade firman.

Det rättsliga efterspelet för Härrydamannen och mannen som tillhandahöll hyresbilen har nu kommit i form av ett åtal från Åklagarmyndigheten i Stockholm. Den förstnämnda anklagas för grovt narkotikabrott av 14 368 gram cannabisharts och den sistnämnda för samma sak, alternativt för medhjälp till grovt narkotikabrott.

Mannen från Härryda förnekar brott.

LÄS MER:Efter branden i Mölnlycke: Polisen letar efter spår

LÄS MER:Nytt konstgräs på Djupedals idrottsplats – kostar fyra miljoner

LÄS MER:Skolstart i Härryda – Belle är förväntansfull och pirrig inför första dagen

ANNONS