Nytt konstgräs på Djupedals idrottsplats – kostar fyra miljoner

Just nu pågår ett arbete med att lägga nytt konstgräs på Djupedals A-plan i Mölnlycke. Kostnaden är hög – men motiveras av ändamålet.
– Om man ser på hur mycket skattebetalarna får ut av det är det en väldigt liten kostnad, säger Andreas Høgfeldt som är projektledare för föreningsservice i Härryda kommun.

ANNONS
|

På Djupedals idrottsplats pågår just nu ett omfattande arbete där A-planen får nytt konstgräs. Det är ett arbete som måste göras med ungefär åtta till tio års mellanrum.

– Den gamla lades för åtta år sen, men man får nästan räkna med runt sju år när den nyttjas av så många andra än bara fotbollslagen, säger Daniel Svensson som är enhetschef för mark och anläggningar på kommunen.

Fotbollsplanerna ligger i anslutning till både skola och fritids. Och används flitigt bland ungdomar i området. Vilket gör att A-planen har blivit mer sliten på de åtta åren som har gått, än vad som är normalt för en fotbollsplan med konstgräs av liknande slag.

ANNONS

Men mycket har också hänt på åtta år. Och Daniel Svensson och Andreas Høgfeldt berättar om ett eventuellt förbud mot granulatet, de gröna eller svarta plastpartiklarna som ofta irriterar både insidan av skon och möjligheten till smärtfria glidtacklingar. Det är givetvis något som man haft i åtanke med omläggningen.

– Vi gör om ytorna omkring planen. Innan när man gjorde konstgräsplaner så hade man bara asfalt vid sidan av som en stödkant. Men nu krävs det mer. Man vill kunna ploga bort snön på vintern och då försvinner granulaten.

Återvinning istället för nyköp

Den granulaten som tidigare försvann med plogning och annat, ska man istället försöka återvinna, åtminstone i den mån som är möjligt.

– Vi kommer ha bygga större asfaltsytor och även en sarg runt som kan plocka upp granulatet vid plogning, säger David Svensson.

Andreas Høgfeldt fyller i:

– Det gör vi så att vi kan återvinna så mycket som möjligt. Om det skulle komma ett förbud mot granulat så handlar det i första hand om att man inte får handla nytt granulat. Så vi försöker hitta ett sätt att återanvända så mycket som möjligt, säger han.

Kan kosta mer

Daniel Svensson berättar att upphandlingens kostnad låg på 3,5 miljoner kronor – men att det inte går att säga i nuläget hur dyrt det blir. Det kan nämligen adderas uppemot en miljon kronor till, om det visar sig att den så kallade padden (underlaget som gör mattan mjuk), är skadad.

ANNONS

– Jag får nästan ha i bakhuvudet att det kan kosta mellan en halv miljon och en miljon kronor beroende på hur skadad padden är. När man limmar mattvåderna kan det fastna i botten. Beroende på hur stor del av underlaget följer med upp, så får man reparera skadorna.

Utöver närliggande skolor och förskolor så är det primärt Mölnlycke IF och Sjövalla FK som kommer få en uppgradering på deras fotbollsutövande aktiviteter.

Några fler fotbollsplaner i kommunen är inte aktuellt i nuläget. Det handlar främst om att tidslotterna inte fylls ut.

– Det finns ett önskemål på fler planer. Men det finns lediga tider, så det finns inget underlag för att göra nya planer, säger Daniel Svensson.

Arbetet väntas vara klart inom 12-15 veckor.

LÄS MER:Västtrafik: Då börjar tågen gå från Mölnlycke, Rävlanda och Hindås till Göteborg igen

LÄS MER:Räddningstjänsten efter branden vid Solstensgärdet i Mölnlycke: ”Brann över himmeln”

LÄS MER:Stor uppslutning på frisbeeläger i Mölnlycke

ANNONS