Räddningstjänsten efter branden vid Solstensgärdet i Mölnlycke: ”Brann över himmeln”

Under måndagen samlades hyresgästerna i det branddrabbade huset i Mölnlycke på Råda rum för att få information om brandförloppet och få svar på frågor om försäkringar, ersättningslägenheter och annat.
– Vi är tacksamma för att ni alla är här, sade Förbos förvaltningschef Mats Carlsson.

ANNONS
|

Det var en alldeles särskild återträff som ägde rum på Råda rum i Mölnlycke under måndagen. Ett 30-tal boende från den branddrabbade Förbo-fastigheten på Solstensgärdet i Mölnlycke fick träffa delar av räddningstjänstens styrka samt representanter för Förbo och försäkringsbolag. Syftet med mötet var att återge en bild av händelsen bland de som var med om den, samt svara på frågor från de boende.

En del information kunde ges: Bland annat har lägenhetshuset ännu inte besiktigats. Först måste innehållet i lägenheterna tömmas så att Förbo och försäkringsbolaget kan göra en bedömning av skadorna. Den processen bedöms ta ett par veckor. Beslutet om vad som ska göras med lägenheterna blir en gemensam bedömning mellan Förbo och försäkringsbolaget. Bland annat kommer takets hållfasthet att undersökas.

ANNONS

Räddningstjänsten möttes av ett eldhav

Räddningsledaren Jon Pile gav räddningstjänstens bild av insatsen. Med sig hade Pile den så kallade loggen, som hjälpte till att teckna bilden av hur räddningstjänsten jobbade under brandnatten fram till att enheterna lämnade strax före lunch dagen efter.

Det började med ett 112-samtal till en SOS-central strax innan klockan 03:00.

– Ganska fort efter man har positionerat händelsen så kopplas det in till vår larmcentral på Gårda brandstation. Väldigt fort trycker man på knappen och larmar ut ett antal brandstationer. Då börjar man med Mölnlycke brandstation som är en deltidsbrandstation. Sedan Öjersjö, Rävlanda, Frölunda, Gårda och Mölndal.

Som mest fanns det ett 30-tal brandmän och brandkvinnor på plats.

Jon Pile beskrev synen som mötte räddningstjänsten när enheterna närmade sig.

– Vi ser att det brinner över himmeln. Det är som ett eldhav. Det är det första som möter oss.

Inledningsvis hade räddningstjänsten information om att det fanns en person kvar inne i fastigheten, vilket gjorde att det fanns en inriktning på livräddning för en av enheterna.

– Vi möttes av ganska kraftig rökutveckling. En av lägenheterna i markplan var rökfylld. Mölnlycke-enheten tog altanen på baksidan och vi började en rökdykning. Sen fick vi ganska snabbt information om att alla var ute, och då ändrade vi till släckning.

ANNONS

Jon Pile berättade också att det inte var så mycket brand i lägenheterna, utan mest rökbildning. Till Härryda-Posten sade Pile efter presentationen att det handlade om ett hastigt brandförlopp.

Branden i Mölnlycke natten mellan onsdagen och torsdagen i förra veckan.
Branden i Mölnlycke natten mellan onsdagen och torsdagen i förra veckan. Bild: Joakim Eriksson

Utredningen kommer ta tid

Både Förbo och räddningsledaren tryckte återkommande på att brandutredningen kommer att ta tid.

Jon Pile sade att räddningstjänsten bedömer det som ett hastigt förlopp. Varken räddningstjänsten eller Förbo kunde dock berätta om orsaken till branden utan hänvisade till polisens pågående utredning.

– Branden har börjat utifrån, troligtvis på altanen och gått uppåt via balkong och in via takfoten upp på vinden, berättade Jon Pile.

Förbos förvaltningschef Mats Carlsson tryckte också på att mordbrand är en utredningsteknisk term hos polisen.

– Det kommer ta en rätt lång tid innan vi vet vad som hänt, sade Carlsson till de boende som ville ha svar på den bakomliggande orsaken.

Lång tid kommer det också ta innan de boende kan flytta tillbaka.

– Huset är jätteförstört, bedömde Jon Pile som menade att huskonstruktionen i grunden är säker.

– Det är en stabil konstruktion. Det är byggt i betong. Det här är säkra hus. Varje lägenhet är en egen brandcell. Det är säkert att bo, sade Pil som dock gav en braskklapp om att husets brandskydd är byggt utifrån bränder som startar inuti fastigheten, i en lägenhet.

ANNONS

– Huset är inte dimensionerat för den här typen av brand som börjar på utsidan.

Att de boende var tacksamma över räddningstjänstens insatser gick inte att ta miste på. Flera gånger gavs det rikligt med applåder.

– Vi fick både kaffe, dricka och mackor av er. Även Förbo kom med frukost. Det var jättebra, sade en av boende och ännu en spontan applåd utbröt.

Hyllningarna till räddningstjänsten möttes av hyllningar tillbaka – till de boende.

– Nån har upptäckt branden och knackat på hos grannarna. Någon har samtidigt ringt 112. Hela huset är utrymt när vi kommer fram. Det fanns en boende i rullstol som grannar hjälpte ut. Det är grymt bra. Annars hade vi inte kunnat släcka branden så snabbt. Då hade vi fått koncentrera oss på rökdykning för att leta efter folk, berättade Jon Pile till Härryda-Posten efter presentationen.

Minst ett år till återflytt

Mats Carlsson, förvaltningschef på Förbo, berättar efter mötet att man bedömer att det kommer dröja minst ett år innan de fyra branddrabbade hushållen kommer kunna flytta in i sina lägenheter igen.

– Nu får man gå in och titta på konstruktionen i fastigheten och om värmen har orsakat några skador, säger Mats Carlsson, och fortsätter:

– Så nu jobbar mina kollegor aktivt med att jaga på lägenheter här och de möbler som vi kan sanera ska ju in i de lägenheterna.

ANNONS
Mats Carlsson, förvaltningschef på Förbo.
Mats Carlsson, förvaltningschef på Förbo. Bild: Sofia Bednarek

Satt in extra bevakning

Mats Carlsson berättar att det under torsdagsmorgonen var många som uttryckte en oro och man har därför valt att sätta in extra bevakning i området.

– Det var många som var oroliga på plats tidigt på morgonen där vid själva branden, så det var många som stoppade mig och ställde frågor och så. Därav såg vi vikten också av att organisera det här mötet idag, för att också kunna bjuda in och få möjligheten att också prata med de som var med och släckte, vilket vi sett från tidigare erfarenhet har varit väldigt, väldigt viktigt.

– Så om man lyssnar av mötet här idag så känns det lugnt tryggt och bra. Och nu är informationen att vi utgår från att det var en olycka. Men för de som är oroliga har vi ökat på bevakningen för att stilla om det är någon som tror att det skulle vara någonting annat som har orsakat det. Så vi har extraronderingar för att stilla den oron.

LÄS MER:Förbo om de drabbade i Mölnlycke-branden: ”Försöker lösa boende”

LÄS MER:Grannar i chock efter lägenhetsbrand i Mölnlycke

LÄS MER:Brand i flera lägenheter i Mölnlycke

ANNONS