Skolstart i Härryda – Belle är förväntansfull och pirrig inför första dagen

Under onsdagsmorgonen vaknade en ny generation av små Härrydabor upp till en väldigt speciell dag – livets första skoldag. En som är lite pirrig, men förväntansfull, inför sin första dag är Belle från Eskilsby.
– Jag gillar ämnet svenska mycket för då läser vi ofta böcker och så.

ANNONS
|

Belle Gustafsson, snart sju år, har precis ätit middag. Kött med potatis och grönsaker stod på kvällens meny. Pappa Kevin avbryter diskandet för att se vem det var som knackade, och blir möjligtvis lite besviken när han möter Härryda-Posten i dörren.

– Jag måste diska för hand för vår diskmaskin har precis gått sönder. Så jag hoppades att det kanske var diskmaskinsreparatören som kom, säger han och skrattar.

Idag onsdag börjar Belle första klass på Eskilsbyskolan. En del kommer vara nytt, men mycket är bekant. På Eskilsbyskolan går elever i förskoleklass till och med årskurs två – alla i samma klass. Sammanlagt går det tolv elever på skolan, varav fyra idag börjar årskurs ett. Men trots att Belle kommer gå i samma klass, med i stort sett samma kompisar som förra läsåret, tror hon ändå att det kommer vara lite annorlunda att gå ettan jämfört med förskoleklass.

ANNONS

– Jag har ett litet rum i förskoleklass, men ett stort i ettan.

– Ja, och så kommer du inte riktigt ha de här stunderna på dagen med lite fritidstid på dagen och sådär, fyller mamma Emelie i.

– Nej, det kommer vi inte, svarar Belle.

Vad tror du kommer vara den största skillnaden?

– Att vi är i ett större klassrum och med fler personer än vad vi var i förskoleklass.

Gillar att läsa och måla

Belle visar stolt upp sitt, dagen till ära, nystädade rum. Hon håller upp en målarbok och visar en sida som hon färglagt.

– Jag gillar att måla i målarböcker. Jag har målat några saker här, säger hon och visar upp en färgglad bild som föreställer en hund som dricker bubbel-te.

Vad tycker du mer om att göra, förutom att måla?

– Jag brukar läsa lite ibland, på morgonen och kvällen. Och så brukar jag lyssna på en ljudbok med Saltkråkan. När jag städar och så.

Och vad tycker du är roligast i skolan?

– Jag gillar ämnet svenska mycket för då läser vi ofta böcker och så.

Skriver ni kanske egna sagor och också?

– Nej, men det kommer vi göra i ettan.

ANNONS

Belle berättar att det var lite nervöst när hon skulle börja förskoleklass, men att hon hade en kompis som började samtidigt, vilket kändes bra. Och känslan inför att börja första klass är ungefär den samma.

– Det känns bra att jag ska börja ettan nu. Lite pirrigt, men inte så läskigt.

Ser fram emot läxor

En sak som blir lite ny för Belle nu när hon skall gå första klass, jämfört med hur det har varit i förskoleklass, är att de nu kommer börja ha hemläxor. Men mamma Emelie berättar att de faktiskt har haft lite läxövningar redan nu.

– Hon längtar nog till läxor och allting. De hade lite läxövningar i förskoleklass och det var himla roligt tyckte hon.

Belle berättar att de i förskoleklass fick i hemläxa bland annat att skriva om en film.

– Man skulle skriva lite om filmer man har sett och så skulle man berätta om när föräldrarna var barn. Jag gillar att ha läxor, för då har man någonting att göra.

Mamma Emelie berättar att Belle hittills har trivts med att vara i skolmiljö och att hon verkar redo att börja första klass.

– Förskoleklass tyckte hon var väldigt väldigt roligt och man märkte att hon var redo för det. Så hon är redo för ettan nu känner jag.

ANNONS

LÄS MER:Cheerleadern Nova ska till Netflix-colleget i USA

LÄS MER:Härryda kommun behöver fler familjehem – ett finns i Rävlanda

LÄS MER:Pernilla lever drömmen i Eskilsby: ”Fantastiskt”

ANNONS