Maria Kornevik-Jakobsson (C) blir ordförande för nya nämnden i Härryda

Två nya ordförande har valts till två nya nämnder i Härryda kommun. Det är välfärdsnämnden som går i graven och ersätts med socialnämnden och utbildnings-, kultur- och fritidsnämnden.

ANNONS

Välfärdsnämnden sjösattes 2018 för att politikerna ville komma närmare verksamheten, nu tar politiken ytterligare ett steg och delar nämnden i två. Under torsdagens fullmäktigemöte beslutades att Sven Karlsson (M), tidigare vice ordförande i välfärdsnämnden blir ordförande för utbildnings-, kultur- och fritidsnämnden. Maria Kornevik-Jakobsson (C), tidigare ordförande för välfärdsnämnden, blir istället ny ordförande för socialnämnden.

– Det känns fint, det är enormt att få vara del av den politiska styrningen i en kommun som Härryda. Jag är lika glad för detta som när jag kom in i riksdagen, säger Maria Kornevik-Jakobsson.

Vad innebär det att välfärdsnämnden blir två nämnder?

– Förut låg alla välfärdsfrågor på mitt bord, nu delar vi upp det. Jag hade inga ambitioner att stanna i en sån tung nämnd, det var aldrig under 70 timmar i veckan, det var dygnet runt. Fyra sådana år räcker, det var spännande och utvecklande, men vi vill komma ännu närmare verksamheten.

ANNONS

Vad blir socialnämndens uppgifter?

– Det blir äldrevård, frågor som rör barn och unga, även missbruk, ja, allt som har med socialtjänsten att göra.

Vilken betydelse har delningen för kommuninvånarna?

– Det är ju många föräldrar som hör av sig men också anhöriga till äldre på äldreboenden och så, så jag hoppas de ska få lättare att nå oss framöver.

Vad har du för mål som ordförande?

– Att lagar följs, men även göra mer än vad lagarna kräver. Vi vill att socialtjänsten ska vara så rimlig som möjligt. Ett barn som inte har så mycket pengar kanske behöver en klänning till skolavslutning, då ska man få det. Sen vill vi också satsa på att sätta folk i arbete, få ner bidrag och göra folk självförsörjande i den mån de har möjlighet.

Härryda-Posten har sökt Sven Karlsson (M) som blir ordförande för utbildnings-, kultur- och fritidsnämnden.

LÄS MER:Två män misstänkta för penningtvättsbrott

LÄS MER:Helgtips i Härryda vecka 46: Barnteater, julmarknad och husvagnsfest med Härryda-Posten

LÄS MER:Budgetbeslut i Härryda får vänta på grund av utdragna röstningar

ANNONS