Budgetbeslut i Härryda får vänta på grund av utdragna röstningar

De som hade hoppats på ett budgetbeslut för Härryda kommun under torsdagskvällens fullmäktige blev besvikna. Utdragna omröstningar samt felaktiga röstsedlar gjorde att politikerna inte hann med.

ANNONS
|

Precis som Härryda-Posten kunde berätta inför torsdagens kommunfullmäktige på Råda Rum i Mölnlycke blev sammanträdet utdraget.

Detta på grund av att Sverigedemokraterna yrkade på så kallade proportionella val till kommunstyrelsens högsta poster, vilket gjorde att varje omröstning fick ske i sluten omröstning. Därmed fick ledamöterna en och en lägga sina valsedlar i kuvert som lämnades i en urna. Varje röstsedel skulle därefter kontrollräknas av tre rösträknare, som representerade vart och ett av de tre olika blocken.

Sammanträdet blev därtill än mer utdraget då det visade sig att det fanns felaktiga röstsedlar tillhörande Alliansen i Härryda, vilket gjorde att nya röstsedlar fick skrivas ut.

ANNONS

Förlängt fullmäktigemöte i Råda Rum

Med blott några minuter kvar till klockan 22:00, den tid som fullmäktige själva tidigare bestämt skulle vara klockslaget som demokratin skulle tacka för sig, frågade fullmäktiges ordförande Björn Magnusson (S) om mötet skulle förlängas för att hinna med valet av alla bolagsstyrelser samt skattesatsen. Med ett rungande ja! kämpade de folkvalda på i ytterligare tre kvart.

Budgeten, däremot, fick bordläggas till december månads möte.

– Det var lite långdraget när vi helt plötsligt fick proportionella val för kommunstyrelsen, trots att vi alla borde ha varit tämligen säkra på vart det skulle sluta, menade Socialdemokraternas gruppledare Patrik Linde och nyvalde andre vice ordförande av kommunstyrelsen efter att klubban fallit för sista gången.

Patrik Linde tyckte inte att det var nödvändigt att hålla proportionella val.

– Men det var väl en markering som Sverigedemokraterna ville göra.

Inte heller Per Vorberg, återvald som kommunstyrelsens ordförande under kvällen, tyckte att det var så värst nödvändigt att genomföra proportionella val.

– Absolut inte, för vi har redan fördelat alla poster proportionellt. Det var någonting annat som Sverigedemokraterna ville uppnå. Vad har jag fortfarande inte riktigt klurat ut.

Däremot, menade Vorberg, att SD hade rätt att begära det, ”även om det inte påverkar resultatet”.

ANNONS

Därmed hann kommunfullmäktige inte med att fatta beslut om budgeten.

– Det är förståeligt, klockan är alldeles för mycket. Ska vi ha en seriös debatt så ska vi ha tid för det. Så då tar vi det som första punkt på nästa möte. Det blir kul! menade Per Vorberg samtidigt som ledamöterna började släntra ut i foajén, vidare i mötet med den mörka, bistra vinterkylan.

Inget stort problem att skjuta på budgetbeslutet i Härryda

Både Patrik Linde och Per Vorberg menade dock att det inte är något större problem för förvaltningen och kommunen att budgetbeslutet tas först i december, vilket flera tjänstemän som Härryda-Posten talade med under kvällen kunde intyga.

– Det är ingen kris för vi tar den i hamn i nästa månad. Men det hade varit skönt att få det gjort idag, slog Patrik Linde fast.

Själv hade han förberett sig för att lyfta fram vad han menar är en bättre rödgrön budget än den styrande minoritetens.

– Allt från arbetskläder till minskade barngrupper. Det finns mycket gött att lyfta fram i den rödgröna budgeten.

SD ville ta budgetfrågan tidigare under kvällen

Sverigedemokraternas Peter Arvidsson menade att det hade varit bättre att ta budgeten tidigare på kvällen, vilket han också inledde fullmäktiges sammanträde med att yrka på – utan gehör. Att det tog extra lång tid med de felaktiga röstsedlarna i inledningen av omröstningen av de proportionella valen var även en faktor som drog ut på kvällen med minst en halvtimme.

ANNONS

– Nu är klockan snart natt och det är olyckligt att vi inte hann debattera. Det hade varit bättre för förvaltningen och deras planeringshorisont om vi hade tagit budgeten ikväll.

Det var ändå SD som valde att införa omröstningen som tog mycket tid.

– Absolut, men den hade kunnat gå mycket snabbare. Det såg vi på slutet. Vi ökade hastigheten högst markant i röstningen.

Vilket ansvar har SD för att budgeten inte togs ikväll?

– Det var en märklig fråga.

Ni hade ju kunnat välja att inte begära proportionerlig votering?

– Demokratin måste få ta sin tid, sade Peter Arvidsson som var en av de allra sista att lämna Råda Rums ihopslagna största salar Maria och Elisabet.

Kommunfullmäktige i Härryda sammanträder nästa gång torsdagen 15 december.

LÄS MER:Härryda-Posten LIVE från Härryda kommunfullmäktige

LÄS MER:SD i Härryda begär omröstning till kommunstyrelsen

LÄS MER:Julgranen på plats i Mölnlycke

ANNONS