SD i Härryda begär omröstning till kommunstyrelsen

Kvällens möte i kommunfullmäktige väntas bli ett maraton. Sverigedemokraterna har begärt att proportionella val ska hållas till kommunstyrelsen, något som inte hör till vanligheten.

ANNONS
|

Kommunfullmäktige i Härryda står inför ett viktigt möte ikväll. Med start klockan 18 ska bland annat budgeten för 2023 diskuteras och klubbas. Dessutom ska nästkommande kommunstyrelse väljas, vilket väntas bli en långdragen historia. Sverigedemokraterna (SD) har begärt att proportionella val ska hållas, något som inte hör till det vanliga. Peter Arvidsson är Sverigedemokraternas gruppledare.

– Vi gör detta för att tydliggöra för väljarna att det i praktiken bara finns tre minoriteter i Härryda kommun. Ingen minoritet kan styra utan stöd från minst en annan minoritet.

Vad har ni att vinna på det?

– Vi kommer kunna få igenom mer politik på det sättet, vilket vi lovat våra väljare.

ANNONS

Vanligtvis lägger valberedningen fram ett förslag till fullmäktige som kommit ur förhandlingar mellan partierna. Normalt sätt är förslaget baserat på hur många mandat vardera parti eller grupperingar har i fullmäktige. Men Sverigedemokraterna har tillräckligt många mandat för att begära att proportionellt val ska hållas istället. Det innebär att det kommer bli en sluten omröstning under mötet där vardera ledamot får lägga sin röst i en urna.

Magnusson: ”Det ställer till saker och ting”

Kommunfullmäktiges ordförande Björn Magnusson (S) befarar att omröstningen kommer bli en utdragen historia.

– Sverigedemokraterna har deklarerat att de kommer begära proportionellt val för ledamöter och ersättare till kommunstyrelsen men också val till ordförande och vice ordförande. Så fyra olika val till kommunstyrelsen.

Vad innebär det för mötet?

– Det kommer dra ut på tiden. En sån här sluten omröstning innebär att alla måste lägga sin röst i en urna och sedan ska det räknas och slutligen ska fördelningen beräknas av tjänstemännen. Det är ju inte som när vi röstar om något annat för då har vi elektronik som hjälper oss.

Hur vanligt är det att man begär proportionella val?

– Det är absolut inte vanligt eftersom det ställer till saker och ting.

Men är inte sannolikheten att omröstningen kommer få samma resultat som valberedningens förslag?

ANNONS

– Det borde bli samma, om inte någon lyckats övertalas att rösta mot sitt eget parti men det ser jag som osannolikt.

LÄS MER:SMHI: Det blir snö i helgen

LÄS MER:Härrydabo vann mot Ikea

LÄS MER:Julgranen på plats i Mölnlycke

ANNONS