Landvetterborna tycker till om förslaget på ny tågstation i Landvetter

Trafikverket föreslår att en ny tågstation ska placeras i Landvetter. Kommunen genom Härrydas samtliga partier, förutom SD, är kritiska till myndighetens förslag. Härryda-Posten gick ut och frågade några i Landvetter vad de tycker om en ny station.

ANNONS
|

I måndags presenterade Trafikverket flera förslag för en framtida tågsträckning mellan Göteborg och Borås. I det förslag som myndigheten själv förespråkar skulle en ny tågstation byggas i orten Landvetter. Kommunstyrelsens ordförande Per Vorberg (M) är kritisk till förslaget, vilket Härryda-Posten tidigare berättat om.

Susanna Engerström hade övervägt att ta tåget om möjligheten fanns.
Susanna Engerström hade övervägt att ta tåget om möjligheten fanns. Bild: Malte Just

Bra med en ny station: ”Ökar tillgängligheten”

Härryda-Posten frågade fyra Landvetterbor hur de ser på förslaget och flera är positiva till förslaget.

Susanna Engerström, 35, jobbar som sjuksköterska i Göteborg. Hon bilpendlar till jobbet och tror att hon kanske hade övervägt att ta tåget om möjligheten fanns.

– Jag tänker att det ökar tillgängligheten. Både in till Göteborg, men också Borås och Stockholm, så pendlingen blir bättre, säger Susanna Engerström, där hon står på parkeringen utanför mataffären i Landvetter.

ANNONS

Sabri Termiz, 41, är restaurangägare som bor i Göteborg men har pendlat till Landvetter i 24 år.

– Många härifrån lämnar bilen vid Delsjömotet och tar bussen därifrån så det kan vara väldigt positivt för alla i Landvetter som jobbar i Göteborg. Jag ser inget negativt med det, säger han.

Sabri Termiz, 41, har pendlat mellan Göteborg och Landvetter i 24 år.
Sabri Termiz, 41, har pendlat mellan Göteborg och Landvetter i 24 år. Bild: Malte Just

”Ett tåg som går snabbt till stan är inte fel”

Nicklas Mårtensson, 33, arbetar som stödassistent i Mölndal och han tror att han skulle ta tåget om möjligheten fanns.

– Det låter som en bra idé, ett tåg som går snabbt till stan är inte fel. Det behövs fler alternativ än att bara åka bil, säger Nicklas Mårtensson.

Lisbeth Winberg, 72, ser både för- och nackdelar med en tågstation vid flygplatsen, men hon tror inte att det skulle gynna Landvetterborna.
Lisbeth Winberg, 72, ser både för- och nackdelar med en tågstation vid flygplatsen, men hon tror inte att det skulle gynna Landvetterborna. Bild: Malte Just

Lisbeth Winberg, 72, har följt de olika vändorna och alternativen men har inte landat i vad hon tycker om just det här förslaget.

– Jag har inte tänkt så mycket på det, det finns för- och nackdelar, säger hon.

Per Vorberg (M) kritiserar förslaget

Kommunstyrelsens ordförande Per Vorberg (M), som själv är Landvetterbo, har tidigare kritiserat Trafikverkets förslag. Han menar bland annat att busslinjen Röd Express skulle försvinna, och att om tåget är tänkt att ta över busspendlingen är det föreslagna stationsläget inte centralt nog.

– Om det nu ska byggas en ny järnväg som ska kopplas till flygplatsen, då ska vi få så mycket glädje som möjligt av den. Dessutom är det föreslagna stationsläget placerat nära Mölndalsån och att utveckla det området är starkt begränsat.

ANNONS

I förra veckan enades Göteborg, Mölndal, Mark, Bollebygd, Borås och Härryda om ett tiopunktsavtal gällande framtida utveckling av tågbanan mellan Göteborg och Borås. Även regionen och flygplatsägaren Swedavia har gett tummen upp till det gemensamma förslaget. I de enade parternas förslag ingår inte en station i Landvetters samhälle, däremot vid flygplatsen. Om regeringen väljer att gå på Trafikverkets förslag eller de enade kommunerna återstår att se men Vorberg är optimistisk:

– Jag tror att en enighet mellan de politiska parterna och kommunerna och de andra väger tyngre än vad Trafikverket gör.

När räknar du med ett besked från regeringen?

– Jag hoppas att regeringen tar ett snabbt beslut i september.

LÄS MER:Trafikverket vill se ny station i Landvetter – det vill inte Härryda kommun

LÄS MER:Läkare i Mölnlycke gav medicin till person med alzheimers – utan att informera

LÄS MER:Socialnämnden nekar Mölnlyckebo ekonomiskt bistånd

ANNONS