Socialnämnden nekar Mölnlyckebo ekonomiskt bistånd

Socialnämnden nekade en Mölnlyckebo ekonomiskt bistånd. Bland annat eftersom han mottagit 7 400 kronor via Swish. Mannen överklagade till förvaltningsrätten som nu har fastställt sin dom.

ANNONS

Mannen från Mölnlycke, som är i 40-årsåldern, vände sig till förvaltningsrätten efter att Härryda kommuns socialnämnd avslog hans ansökan om ekonomiskt bistånd i flera avseenden.

Mannen hade ansökt om bistånd för att kunna betala hyra, hemförsäkring och bredband för maj månad. Nämnden konstaterade att mannen sedan tidigare informerats att hans hyra är oskäligt hög. Han nekades också bistånd för delar av kostnaderna för bredband och hemförsäkring av samma anledning.

Socialnämnden avslog även mannens ansökan om bistånd för att betala av sjukvårdsskulder och en skuld hos Försäkringskassan med hänvisning till att bistånd inte ges retroaktivt eller för skulder.

Fick över 7 000 kronor via Swish

I sitt beslut beaktade socialnämnden även det faktum att mannen hade fått 7 400 kronor genom Swish-insättningar på sitt konto under april månad. Nämnden ansåg att det inte gick att utesluta att mannen hade använt dessa pengar för sin försörjning.

ANNONS

I sitt överklagande till Förvaltningsrätten förklarade han att han inte hade fått möjlighet att förklara Swish-insättningarna och han påstod att pengarna inte utgjorde en inkomst. Därmed hade han rätt till det bistånd han hade ansökt om.

Förvaltningsrätten valde dock att stödja socialnämndens beslut och avslog mannens överklagande. Rätten ansåg att mannen borde vara medveten om de villkor som gäller för ekonomiskt bistånd. I sin dom konstaterade Förvaltningsrätten också att mannen inte hade lyckats redogöra för Swish-insättningarna och därmed betraktades de som disponibel inkomst.

Förvaltningsrätten avslog även mannens ansökan om ekonomiskt bistånd till skulder för vårdkostnader och skulden hos Försäkringskassan.

Rätten motiverade detta med att det inte fanns några indikationer på att allvarliga sociala konsekvenser skulle uppstå för mannen om biståndet nekades.

LÄS MER:Pickleball – racketsporten som kan ta över världen har landat i Landvetter

LÄS MER:Landvetter flygplats har väntat i 20 år på tåget

LÄS MER:SD vill hellre rusta upp befintliga tågsträckan mellan Göteborg-Borås

ANNONS