Läkare i Mölnlycke gav medicin till person med alzheimers – utan att informera

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, konstaterar att en läkare vid en vårdcentral i Mölnlycke har brustit i vården av en person med Alzheimers sjukdom.

ANNONS
|

För två år sedan bedömde en läkare att en demenssjuk person på ett boende var ”sexfixerad” och därför ordinerade hen ett läkemedel som skulle råda bot på det.

Detta ska ha gjorts utan att läkaren pratat med anhöriga. Hen ska också ha ”glömt” att informera den kommunala hälso- och sjukvården om den nya medicinen.

Enligt anmälan ska anhöriga plötsligt noterat att deras närståendes tillstånd hade försämrats snabbt.

”Under april månad försämrades han enormt mycket. Han glömde av oss helt och det han brukade prata om. Han blev extremt trött. Hans gång blev betydligt sämre, trodde att han snart inte skulle kunna gå mer. Vi blev såklart ledsna att se att det hade gått så himla fort. Det tyckte även personalen som jobbade med pappa.”

ANNONS

Demenssköterskan började undersöka saken och noterade att det fanns en ny medicin i patientens medicinlista. Trots att hon ska ha försökt att prata med läkaren om patientens försämrade mående ville läkaren ordinera medicinen.

Vårdcentralens bedömning – inte samma som IVO:s

Efter att anhöriga tog kontakt med vårdcentralen fick de byta läkare. De anmälde också händelsen till IVO.

Vårdcentralen ska ha utrett händelsen och bedömt att det inte skett någon vårdskada.

IVO har däremot gjort bedömningen att den legitimerade läkaren har brustit inom flera områden i samband med läkemedelsordinationen, bland annat i kompetens och samverkan.

”I journalen framgår att läkaren ville ordinera läkemedlet Olanzapin två gånger i veckan relaterat till sexuell överaktivitet trots information från den kommunala hälso- och sjukvården om att patienten blivit försämrad och bland annat hade fått svårt att gå och pratade osammanhängande då han tog detta”, står det i IVO:s beslut.

Myndigheten skriver i sin granskning att läkemedlet var ”olämpligt” för en demenssjuk, att det var en brist av läkaren att ordinera det samt att inte göra närstående delaktiga i ordinationen.

Det enskilda ärendet leder enligt IVO inte till övriga påföljder, men vid upprepade signaler på brister kan IVO ”inleda tillsyn av vårdgivare eller specifik hälso- och sjukvårdspersonal”.

LÄS MER:Trafikverket vill se ny station i Landvetter – det vill inte Härryda kommun

LÄS MER:Utsläpp farligt ämne – 1 000 liter diesel

LÄS MER:Liseberg efter olyckan på Gröna Lund

ANNONS