Högsta domstolen nekar prövningstillstånd för A-traktorförare i Landvetter

A-traktorföraren i Landvetter får inte möjlighet att få sin dom prövad av hovrätten. Det har högsta domstolen bestämt.

ANNONS
|

Det var i april som en 17-åring i Landvetter dömdes för olovlig körning, grovt brott, efter att ha framfört en trimmad A-traktor. Enligt en polis som följde efter fordonet, framfördes polisbilen i 70-90 kilometer för att kunna hänga med A-traktorn.

En oenig tingsrätt dömde 17-åringen att betala 50 dagsböter á 50 kronor, motsvarande 1 500 kronor. Föraren skulle även betala 800 kronor till brottsofferfonden.

17-åringen var dock inte nöjd med tingsrättens dom och överklagade till hovrätten om prövningstillstånd, vilket nekades i början av juni. Därefter gick 17-åringen vidare till Högsta domstolen för att försöka få igenom ett prövningstillstånd i hovrätten. Högsta domstolen har nu meddelat att de inte finner några skäl att meddela prövningstillstånd. Hovrättens beslut står därmed fast, vilket i sin tur betyder att domen i tingsrätten får laga kraft.

ANNONS

Köpte A-traktor på Blocket – besiktningsprotokoll vittnade om hastighetsbegränsning

17-åringens pappa berättar om köptillfället av A-traktorn i ett förhör. Då sonen tidigare haft en A-traktor som gått för fort var det viktigt att han köpte ett lagligt fordon. Enligt förhöret gick de igenom ”besiktningsprotokoll och fick bekräftat att bilen inte kunde framföras fortare än 30 km/h. Han och hans fru har utan sonens vetskap klockat honom flera gånger för att försäkra sig om att han inte kör för fort. Det har inte skett förändringar på fordonet efter att det köptes.” Inte heller ska sonen vara en A-traktorsinnehavare som brukar meka med fordon.

A-traktorn kunde köra snabbare än 30 km/h

Under den tekniska utredningen inför tingsrättens prövning upptäcktes att A-traktorn kunde framföras i 53 km/h vid en första provkörning och 54 km/h vid en andra provkörning. Den tekniska utredningen upptäckte även att bilens fart kunde ökas till en hastighet som motsvarar en personbil om föraren höll inne farthållarens plusknapp i några sekunder.

17-åringen har tidigare tagits för olovlig körning.

LÄS MER:Bokslukarna från Härryda ger sina bästa boktips för lata sommardagar

LÄS MER:Maria Kornevik Jakobsson (C) om problemen på Nytidas gruppbostad Hjorten: ”Måste åtgärdas”

LÄS MER:Kvinna vägrade betala taxi i Mölnlycke – polis tillkallades

ANNONS