Bokslukarna från Härryda ger sina bästa boktips för lata sommardagar

Härrydabördiga Mira Jansson och Elsa Teg är bokmalarna bakom Instagram-kontot Tonårsbokslukare. Nu ger de Härryda-Postens läsare sina bästa boktips för lata sommardagar.

ANNONS
|

Pölar med sjö-ambitioner breder ut sig i Mölnlycke centrum. Förbipasserande hastar fram, dolda under paraplyer. Elsa Teg och Mira Jansson står på torr mark, under taket vid bibliotekets entré. De har just kommit hem från Spanien, där de lapat böcker och sol med Medelhavet som kuliss. De två nittonåriga vännerna tillika bokslukarna tycks inte bry sig allt för mycket om sol eller regn – alla väder är bokläsar-väder.

– Jag har alltid tyckt om att skriva. Och då går ju liksom läsning lite hand i hand, säger Mira Jansson, som berättar att hennes ”bokberoende” tog fart under pandemin när distans-pluggandet blev vardag.

ANNONS

Hon sitter i en soffa i ena hörnan av Mölnlycke bibliotek. Vid hennes fötter ligger en tygkasse tung med böcker som hon vill tipsa Härryda-Postens läsare om, men mer om det senare. Bredvid henne sitter Elsa Teg, med en lika stor bokhög bredvid sig:

– Min mamma har alltid gillat att läsa högt, så hon började läsa redan när jag föddes, berättar hon och fortsätter:

– Sedan vid kanske tio, tolv, så började jag väl inse att jag ville läsa mer själv och så tog det fart och det har aldrig riktigt slutat, säger hon och Mira berättar:

– Sedan stötte jag på Elsa och vi insåg att vi både gillade att läsa, säger hon och ler.

De två har jagat på varandra i sitt bokberoende och intresset har ibland gått lite överstyr:

– Min pappa har ju ibland gett mig läsförbud på loven, så jag har alltid varit en bokmal. Och så hittade jag en vän och då har beroendet gått ut för, berättar Mira skämtsamt.

Intresset blev till ett Instagram-konto

Elsa Teg har en fäbless för fantasy medan Mira Jansson helst läser böcker som utspelar sig i ”den verkliga världen”. Deras intresse för att läsa och prata om böcker behövde ett forum så för 1,5 år sedan startade vännerna ett Instagram-konto där de recenserar böcker och ger boktips.

ANNONS

– Vi tänkte att det inte finns så många som har ett så stort läsintresse som vi och att vi kanske kan underlätta för andra ungdomar att hitta rätt. Eftersom vi skriver recensioner och vem boken passar och var du kan hitta boken, säger Mira Jansson.

Man talar ju om att unga läser allt mindre, hur kommer det sig att ni går mot strömmen?

– Jag skyller på mamma, hon fick mig in på den banan. Jag tror ju att föräldrarna är ganska viktiga, säger Elsa och Mira nickar instämmande.

Vad har litteraturen som inte andra konstformer har?

– Att det finns människor som kan få ner de här stora känslorna i några få ord. Det är fantastiskt på sätt och vis – att du kan relatera så mycket. Man kan hitta en jättegammal bok och relatera till känslorna, trots all tid som gått så är vi innerst inne väldigt lika, säger Mira Jansson och Elsa Teg håller med.

Med tanke på att ni läser så mycket, vad är det litteraturen ger er?

– Jag som gillar att läsa fantasy, det blir som en paus från verkligheten. Nu när det händer så mycket i världen så kan det vara skönt att släppa det ett tag, säger Elsa.

ANNONS

– Det har gett mig ett mycket större ordförråd. Och det är ju väldigt användbart när man ska skriva i skolan eller läsa läxor. Och på så sätt går det bättre i skolan, säger Mira.

Mira och Elsas boktips

Bild: Malte Just

The American Roommate Experience av Elena Armas

”En rom-com i bokformat”. Rosie Graham lämnar sitt välbetalda jobb för att bli författare av romantiska romaner. Mitt i en skrivkramp träffar hon Lucas och kanske börjar ett kärleksintresse utveckla sig mellan de två när Lucas på ett okonventionellt sätt ska hjälpa Rosie ur hennes skrivkramp. Riktar sig till ungdomar och unga vuxna.
Bild: Malte Just

Samtycket av Vanessa Springora

V är bara 13 år gammal när hon möter en berömd fransk författare som förför henne och de inleder en relation. Trots att mannen är i 50-års åldern och V bara ett barn. I denna självbiografiska bok gör Författaren Vanessa Springora upp med den man som skadade och utsatte henne för övergrepp som barn. Riktar sig till vuxna men kan även läsas av unga vuxna.
Bild: Malte Just

Circe av Madeline Miller

Baserad på den grekiska mytologin om den häxliknande gudinnan Kirke som blir förvisad av gudarna till en ö. Här korsas hennes vägar med Odysseus på hans hemresa från det Trojanska kriget. Riktar sig främst till unga vuxna.
Bild: Malte Just

All rhodes lead here av Mariana Zapata

Med ett brustet hjärta reser Aurora tillbaka till sin hemstad efter ett brutalt uppbrott. Staden där hennes mamma dog när Aurora var väldigt ung, nu följer hon sin mammas fotspår för att hitta svar. Riktar sig till vuxna och unga vuxna.
Bild: Malte Just

Tankeläsaren, den första delen i serien De utvalda av Kristin Cashore

I en värld bestående av sju kungadömen finns det personer med övernaturliga gåvor, så kallade särlingar. Vi följer Katsa, en ung kvinna som har den grymma gåvan att hon kan döda, något hennes kung utnyttjar. Men allt förändras när Katsa träffar prins Po, som tycks se igenom henne. Men vad döljer han? En fantasyberättelse för ungdomar.
Bild: Malte Just

Carry on är första delen i en fantasy-trilogi av Rainbow Rowell

Simon går sista året på en skola för trollkarlar när livet raserar – hans flickvän gör slut. Samtidigt är han den utvalda att bekämpa en ondskefull kraft som utger sig för att vara Simon själv. En mystisk berättelse men också en kärlekshistoria. Riktar sig till ungdomar.

LÄS MER:Man misshandlade två personer på buss X4

LÄS MER:Maria Kornevik Jakobsson (C) om problemen på Nytidas gruppbostad Hjorten: ”Måste åtgärdas”

LÄS MER:Linnéa jagar jättebalsamin: ”Detta gissel”

ANNONS