Linnéa jagar jättebalsamin: ”Detta gissel”

Det förs ett lågintensivt krig i Härryda kommun. Fienden är mångtalig och kallas: jättebalsamin, jätteloka och gul skunkkalla.
– Kommunen klarar inte detta själva, säger Linnéa Bergkvist, projektledare på Härryda kommun.

ANNONS

Hon traskar målmedvetet till det porlande vattendraget mittemot Fridaskolan i Mölnlycke. Linnéa Bergkvist är projektledare på gatuenheten och jobbar med driften av grönytor i kommunen. En av hennes arbetsuppgifter är att bekämpa invasiva arter.

Ibland stannar hon upp, tystnar mitt i en mening och spejar intensivt in i grönskan. Falsk larm, inget denna gången, hon går vidare. Linnéas blick letar just idag efter jättebalsamin, en invasiv växt som kommunen för ett långdraget krig med.

– Det är en av tre växter som vi har i Härryda som är EU-listade som invasiva och det betyder att vi måste arbeta för att få bort den.

ANNONS

Förutom jättebalsaminen är det gul skunkkalla och jättelokan.

– Titta! Linnéa Bergkvist pekar ner mot den brungrumliga vattenkanten där regnet gör ringar på vattnet – där står ett exemplar.

Den där med röd stam?

– Precis, plantorna där nere som står i vattnet med lansettblad – det är jättebalsamin.

De invasiva växterna är en utmaning för kommunen, med få fiender och snabb tillväxt sprider de sig som en löpeld och konkurrerar ut all annan vegetation.

– Här växer de vid vattendrag vilket betyder att deras frökapslar kan färdas långt och etablera sig på andra platser också, berättar Linnéa Bergkvist medan hon drar upp ett praktfullt exemplar med rötterna, som sällar sig till den växande buketten med oönskad blomster i hennes näve.

I det brungrumliga vattnet står den – jättebalsaminen med sin röda stam. Det sprider sig bland annat genom vattnet, fröna åker snålskjuts i strömmarna innan de slår rot på en ny plats.
I det brungrumliga vattnet står den – jättebalsaminen med sin röda stam. Det sprider sig bland annat genom vattnet, fröna åker snålskjuts i strömmarna innan de slår rot på en ny plats. Bild: Malte Just

En resurskrävande strid – med minskad krigskassa

Regngudarna tycks inte kunna bestämma sig, skurarna slutar lika abrupt som de startar. Koltrasten testar sångrösten i pauserna.

I våras gick regeringen hårt åt miljöbudgeten, bland annat slopades anslagen för att bekämpa invasiva arter. Något som flera medier rapporterat om tidigare i år. Trots att invasiva arter är ett av de största hoten mot biologisk mångfald i naturen och kan få allvarliga konsekvenser för hela ekosystem, enligt Naturvårdsverket.

ANNONS

– Det är verkligen ett bakslag för alla som jobbar med detta. I dagsläget jobbar vi med medel från kommunen, men det är inget som är öronmärkta pengar, utan ingår i vår driftbudget. Vi hade tidigare ett projekt då vi hade grisar som käkade parkslide och det var sponsrat av dessa pengar. Men det blir ju svårare när pengarna inte finns, säger Linnéa Bergkvist som är kritisk till att regeringen strypt krigskassan för bekämpning av invasiva arter.

Är detta ett krig som går att vinna?

– Det krävs många, många insatser, och vi på kommunen klarar inte detta själva. Det är väldigt resurskrävande, menar Linnéa Bergkvist.

Beroende av engagerade medborgare

Med en minskad miljöbudget och en redan tuff situation för en så pass viktig fråga, blir engagemanget från kommuninvånarna ännu viktigare, enligt Linnéa Bergkvist.

– Vi har flera runt om i kommunen som vi kallar balsaminjägare som är ute själva och plockar och de har lyckats få bort en del av bestånden, berättar hon och uppmanar samtidigt alla medborgare att rapportera till Artportalen om de hittar invasiva arter:

– Alla som ser en jättebalsamin när de är ute och går – ta med den och släng i soporna. Och i brännbart, absolut inte komposten, så vi alla hjälps åt med detta gissel.

ANNONS

I Härryda finns det inga stora bestånd av gul skunkkalla eller jätteloka, enligt Linnéa Bergkvist, men av jättebalsaminen finns det desto mer. Och efter dagens upptäckt väntar en ny motoffensiv från kommunens sida.

– Det är svårt att utrota växter. Alla som haft kirskål i sån trädgård vet hur svårt det är. Så det är viktigt med ett pågående arbete för att resultatet ska bli lyckat, det räcker inte med en insats, utan det måste pågå under flera år, säger Linnéa Bergkvist innan hon slänger in de dödsdömda plantorna i bagaget och drar vidare för ännu ett spaningsuppdrag.

LÄS MER:Man misshandlade två personer på buss X4

LÄS MER:Mölnlyckes Paris firar Frankrikes nationaldag – Crêpe et Ciel blir konsertplats

LÄS MER:Därför kan du se högar av döda humlor på sommaren

ANNONS