Mölnlyckes Paris firar Frankrikes nationaldag – Crêpe et Ciel blir konsertplats

Creperieduon Sofia Mårtensson och Kristin Brulay firar Frankrikes nationaldag med musikfest på sitt Crêpe et Ciel vid Råda Säteri. Den franska artisten Adrien Tydgadt intar Mölnlyckes eget Paris tillsammans med Karin M Nilsson.

ANNONS
|

Musiksoaré under bar himmel. Så beskrivs torsdagens musikevenemang på Crêpe et Ciel. De senaste sommardagarna har känts som att det mesta regnar bort, men inget stoppar creperieägarna från att bjuda Härryda på fransk musik, crêpes och galetter.

– Det är inte precis Coldplay på Ullevi men det gör inget för de kommer att ha haft sin sista spelning. Vi var snälla och la vårt event dagen efter för det vore taskigt av oss att sno hit publiken, skojar ägaren Sofia Mårtensson och skrattar hjärtligt.

För fyra år sedan skulle Sofia och creperiets andra ägare Kristin Brulay till Frankrike men, som för många andra, satte pandemin stopp för restaurangägarnas dröm om sydligare breddgrader. De bestämde sig för att ta Frankrike till Härryda och idén om Crêpe et Ciel, som översätts till himmel och pannkaka, föddes.

ANNONS

– Vi ville skapa en plats att ses på i Mölnlycke, säger Kristin.

– Vi saknade en plats att ses på i närheten, fyller Sofia i.

Artist från Bourdeaux intar Råda Säteri

Vi står i köket bredvid sex stora stekplattor och bruna papper med menyförslag liggande här och där. Runtomkring oss preppas det för fullt inför morgondagens soaré. Sofia berättar att smeten till galetterna, tunna pannkakor som fylls med matigare innehåll till skillnad från de söta crêpesen, måste göras dagen innan.

– Galetterna blir lättare att steka men framförallt får man fram djupare smaker om den får stå till sig, säger Sofia medan hennes anställda skopar upp rejält med malet bovete, från en brun säck, till galettsmeten.

På torsdagen spelar Adrien Tydgadt. Artisten från Bordeaux kommer till creperiet för första gången och har vuxit upp med den franska musiktraditionen. Han ackompanjeras av Karin M Nilsson som tog till sig chanson-traditionen under åren hon bodde i Paris.

– Vi ser verkligen fram emot att vårt lilla creperie ska fyllas med folk även kvällstid och att vi ska få en härlig afton, för vi har ju inte öppet så ofta på kvällen, säger Sofia.

– Vi ville egentligen fira Frankrikes nationaldag, som är på fredag, men då kunde inte våra artister så det fick bli en smygstart på torsdag, fortsätter hon.

ANNONS

Om det regnar har restaurangduon en plan B

Musikkvällen är en av tre under sommaren och den första gick av stapeln den 30 juni. Det stora intresset från förbigående Härrydabor tvingade Sofia och Kristin att bli kreativa med biljettyperna.

– Många stannade till och ville ta ett spontant glas på trappen, säger Sofia och syftar på gårdens stora trätrapp med utsikt över sjön.

– Det hade vi inte räknat med och fick uppfinna en snabb liten biljett man kunde köpa på plats så de som bara ville ta ett glas kunde göra det.

Inför torsdagen är det fler som har bokat i förväg. Om regnet skulle hålla i sig flyttar soarén in i creperiets växthus men Sofia och Kristin är hoppfulla om att regnet ska ta ett uppehåll under konserten.

– Åtminstone under konserten. Vi håller tummarna och väntar till en timme före konserten innan vi flyttar in. Det är ju trevligare om man kan sitta på gårdsplanen, säger Kristin.

Crêpe et Ciels sista ”musiksoirée” för säsongen sker den 25 augusti och då spelar musikern från Pixbo Evelyn Jones tillsammans med Per Hobvensjö, kapellmästaren som synts i bland annat programmet Diggiloo.

– Det är verkligen kul att folk stöttar det lokala. Man kämpar ändå mot rätt stora aktörer. Det finns ju en del arenor i Göteborg om man säger så, skrattar Sofia.

ANNONS

LÄS MER:Himmel och pannkaka! – Nu öppnar creperiet i Mölnlycke

LÄS MER:Prästen Karin leder quiz på Råda rum: ”Vi bygger relationer”

LÄS MER:Så blir sommarprogrammet på Sängfabriken i Rävlanda

ANNONS