Prästen Karin leder quiz på Råda rum: ”Vi bygger relationer”

Gubbar och kärringar huk er i bänkarna för nu blir det prästquiz! Råda församlings samlade präststerskap kallar Mölnlyckeborna till husförhör, eller ja, kanske snarare musikquiz – men blir det några frågor om Luthers lilla katekes?

ANNONS

I några århundraden var det gängse att prästen förhörde sina församlingsmedlemmar i deras kristna kunskaper ur Luthers lilla katekes. När Råda församling nu utlyser att det är dags för quiz på Råda rum kanske några Mölnlyckebor höjer på ögonbrynen och undrar om husförhöret är tillbaka i en upphottad version. Härryda-Posten tog sig till Råda rum under torsdagen för att luska fram om husförhöret var återinfört i Råda församling.

– Vi tänker att folk gillar att quiza och vi gillar att träffa folk, säger prästen Karin Karlsson som ledde premiär-förhöret [Sic].

Varje torsdag har ett tema. Temat för dagen är sommar.

ANNONS

Blir det mer att gissa sommarplågor än ett katekesförhör?

– Det handlar väldigt lite om kristen tro kan man säga, det blir allt från bandet Öbarna till Bruce Springsteen idag, säger Karin Karlsson och skrattar.

Avslöjade du precis några av svaren?

– Ja, jag insåg att det gjorde jag faktiskt, men det vet ju inte dem. Sista frågan är nämligen vem som fyllt Ullevi tre kvällar på raken, så det tänker jag att de flesta kan.

Bittan Stenborg till vänster och Solveig Sandin till höger, var två av deltagarna på Råda rums prästquiz.
Bittan Stenborg till vänster och Solveig Sandin till höger, var två av deltagarna på Råda rums prästquiz. Bild: Malte Just

"Känns som vårt andra hem”

Medan prästen Karin Karlsson testar mikrofon och högtalarsystem börjar de första quizsugna deltagarna droppa in.

– Vi har gått i kör här i många år och vi har liksom fastnat här när de anordnar olika saker, det tycker vi är trevligt. Det känns som vårt andra hem, säger Solveig Sandin som är där med vännen och körkollegan Britt-Louise ”Bittan” Stenborg.

Dagens tema är sommarmusik, hur hemma är ni i den typen av kunskaper?

– Bara det inte är dagens musik, utan musik från förr så ska det nog gå bra, säger Bittan Stenborg.

Vad vet ni om motståndet här idag, kommer ni ta hem detta?

– Några här är med och sjunger en torsdag i månaden, säger Bittan Stenborg och ser sig om i lokalen.

ANNONS

– Och de brukar vara ett strå vassare, konstaterar Solveig Sandin och gissar att det kommer blir en tuff quizmatch.

”Man kan tycka det är fånigt men jag tror det är viktigt”

Klockan närmar sig quizdags och Karin Karlsson intar quizmaster-position vid mikrofonen. Men att leda quiz tillhör inte en prästs vanliga arbetsuppgifter.

– Jag har gjort så många oväntade saker sedan jag började i den här församlingen så att om de hade sagt det på prästutbildningen hade jag bara skrattat åt dem.

För att leda quiz ingick inte i prästutbildningen?

– Nej, inte heller att servera öl i tyrolerhatt och prästskjorta, säger Karin och skrattar och sedan tänker hon efter och ändrar tonläge:

– Men det ingår i en prästs uppgifter att möta sin församling och jag tänker att hålla i ett quiz gör det mindre dramatiskt att prata med sin präst när det verkligen blir kris. Man kan tycka det är fånigt men jag tror det är viktigt. Vi bygger relationer, helt enkelt!

Väger en vinst i ett prästquiz tyngre än en vanlig profan quizvinst?

– Vinsten är vad det är – en lunch här, men om man tycker det väger tyngre är upp till var och en. Men man kan få lunchsällskap om man vill! säger prästen Karin Karlsson.

ANNONS

Prästquizet kommer hållas under sex torsdagar i sommar med start klockan 11:30 och håller på i ungefär 30 minuter.

LÄS MER:Lisebergsbanan stängd hela dagen

LÄS MER:För första gången på Råda säteri: Scenkollektivet re:act

LÄS MER:Ber allmänheten skicka in ovanliga fästingfynd

ANNONS