Hästhopp i massor under Påskhoppet i Landvetter

Under långfredagen arrangerade Landvetter ryttarsällskap ännu en populär tävling. 95 ekipage hade sökt sig till föreningens ridanläggning för att delta i tävlingen Påskhoppet – vilket är rekord.

ANNONS
|

Landvetter ryttarsällskap arrangerade pay and jump-tävlingen Påskhoppet under fredagen. Totalt sökte sig 95 ekipage till föreningens ridanläggning i Tahultsområdet i Landvetter. Aldrig någonsin har ett så stort antal ekipage deltagit i föreningens arrangemang.

Pay and jump är en form av träningstävling där ryttarna får möjlighet att träna under tävlingsliknande förhållanden. Eftersom det är mer på skoj än allvar, så är det inte aktuellt med varken poängsättning eller prisutdelning.

– Det är en jättebra möjlighet för att komma ut på sina hästar och man kanske har en yngre häst att lära upp, säger föreningens kassör Gunilla Johansson, och fortsätter:

ANNONS

– Vi förbereder oss egentligen hela året inför tävlingarna, med att preparera banan. Inför denna tävling har våra yngre medlemmar samlat in pengar för att köpa ett nytt hinder.

"En snäll förening”

Landvetter ryttarsällskap bildades 1976 och verkar som en ideell förening. Grundtanken är enkel – det ska vara kul att ha häst. En värdering som efterlevs än idag enligt ordförande Charlotte Johansson.

– Vi satsar mycket på att det ska vara en snäll förening och att alla ska känna sig välkomna och att vi ska ha det kul. Vi är en liten gräsrotsförening med 70-80 medlemmar.

En överhängande majoritet utav långfredagens ekipage som tagit sig till ridanläggningen kommer från Västra Götaland. Dagen startade med 10 centimeter höga hinder, men de höjdes successivt under dagen. När tidningen var på plats hade de nått 30, 40 och 50 centimeter.

Grät av nervositet

Ett av ekipagen var 7-åriga Amy Bombei med hästen Kläm – som mest går under namnet Klämmis. Härryda-Postens reporter får reda på att Amy var så nervös inför tävlingen att hon fällde en tår eller två. Nervositeten verkade dock som bortblåst efter att hon fullföljt ett alldeles fenomenalt lopp.

– Det kändes bra och det var en rolig bana med många svängar, säger hon.

ANNONS

Tidningen har tidigare skrivit om Amy Bombei, när hon red käpphäst under ryttarföreningens juldagar.

– Det är mycket roligare och svårare att rida en riktig häst än en käpphäst. När man rider käpphäst så måste man springa själv och då blir man trött.

Hon beskriver 10-åriga Klämmis som en snabb, snäll men också lite busig häst.

Ett annat ekipage var Guinevere Enoksson och den 26-åriga arabhästen Selim.

– Jag gillade banan jättemycket, säger Guinevere.

Till vardags tävlar hon för Råda ridklubb och även henne har tidningen skrivit om tidigare. Den gången om att hon var Mölnlyckes ridande lucia.

LÄS MER:En hundsalong har öppnat i Hindås: ”Alla är superglada”

LÄS MER:Fler ambulanser ses inte som lösningen för att öka responstiden

LÄS MER:Falska covidpass på Landvetter flygplats – åtalas för förfalskning

ANNONS