Härryda kommun var för långsam – bör böta enligt IVO

Härryda kommun riskerar vite om cirka 40 000 kronor. Detta eftersom Inspektionen för vård och omsorg (IVO) anser att oskäligt dröjsmål uppstått i ett ärende där en person beviljats daglig verksamhet.

ANNONS
|

Inspektionen för vård och omsorg yrkar på att förvaltningsrätten i Göteborg beslutar att Härryda kommun ska betala en särskild avgift om 41 600 kronor till staten. Anledningen är att kommunen dröjde med att åter verkställa ett beslut om daglig insats efter att kommunen under en period avbrutit den.

Personens rätt till daglig verksamhet beviljades i maj 2017 och avbröts den första december 2021. Enligt IVO uppstod det oskäliga dröjsmålet tre månader senare eftersom beslutet om insatsen då inte hade verkställts på nytt. Det dröjde fram till och med den 13 juni 2022. Personens behov av insatsen bedöms vara stort.

ANNONS

Insatsen – som var menad att ge personen social gemenskap, utveckling och en meningsfull tillvaro – avbröts på grund av hens hälsotillstånd. Samt att personen valt att inte delta att delta trots att en plats reserverats.

Kommunen hävdar också att det har satts in extra personal på det enskilda boendet där personen vistas, vilket ska ha möjliggjort aktiviteter enligt personens önskemål och behov. Det styrks dock inte i journalanteckningar som skickats till IVO.

Inspektören: ”Beror på hur akut situationen är”

Enligt Michaela Hecht Gunnarsson, som varit beslutsfattande inspektör i ärendet, beror IVO:s bedömningar om huruvida det har skett ett dröjsmål eller inte på hur akut situationen är, och hur svårt det är för kommunen att verkställa insatsen.

– I det här fallet har vi bedömt tre månader. Däremot ska kommunen rapportera till IVO om man inte har verkställt en insats inom tre månader. Då är det lätt att tro att man har tre månader på sig men det beror på hur angeläget det är, säger hon.

Hur lång tid det tar innan förvaltningsrätten fattar beslut kan variera från några veckor upp till över ett halvår, enligt Hecht Gunnarsson.

LÄS MER:Förslaget: Ge Förbo möjlighet att bygga bostadsrätter

LÄS MER:Se upp! Kung Lök vill ha hämnd i Wendelsbergs folkhögskolas nyårsrevy

LÄS MER:Kommunen får miljonstöd för förebyggandet av översvämningar

ANNONS