Se upp! Kung Lök vill ha hämnd i Wendelsbergs folkhögskolas nyårsrevy

På fredag är det premiär för Wendelsbergs folkhögskolas nyårsrevy. Det är andraårseleverna på musikallinjen som bjuder på en show fylld med sketcher, dans och sång. Just nu pågår de sista febrila repetitionerna.
– Det börjar bli nervöst, säger eleven Annie Jochens.

ANNONS
LocationMölnlycke|

I strålkastarljuset på Wendelsbergs folkhögskolas scen står fjorton elever som är taggade till tänderna. De har fjädrar i håret, långa sammetshandskar, krusande tyll och glittrande örhängen. Den senaste veckan har de slitit tolv timmar om dagen för att få alla danssteg och sångnummer att sitta perfekt.

Annie Jochens, 25, är en av eleverna. Hon har en kort svart page, ett cigarettmunstycke i ena handen och svart klädsel med silverglittrande detaljer. Hon ser ut som hon precis har klivit ut från en jazzbar i 20-talets Berlin. Den kortklippta peruken kastar hon på soffan där hon sitter.

– Peruken kliar så, säger hon och kliar tillbaks.

ANNONS

– Själva revyn är en mix av sketcher, sång och dans om året 2022. Vi har bland annat en sång om våra politiker, vi har en sång om drottning Elizabeths död och Charles som vill bli kung. Men allt är ju gjort med glimten i ögat, så vi tar det jobbiga som varit och svänger om det så man kan skratta åt det, berättar hon.

Eleverna har tillsammans skrivit sketcher och sångtexter, sytt kläder och fixat scenografin. Lärarna har sen satt ihop ett program med en bredd både vad gäller ämne och musikgenrer.

– Vi har rock, svensktoppen-medley och musikallåtar. Så det är en väldigt stor blandning på musik, så det kommer finnas något för alla, berättar Annie Jochens.

Revyn har ni döpt till ”Extrapris – en billig revy!”, varför då?

– Börsen har ju rasat, vilket vi också har en låt om, elpriserna är höga och det är mycket som är dyrt nu så vi tänkte en revy till extrapris – det är ju nåt riktigt bra! Sen är det billigt i flera betydelser, det är ju käckt och skämten är lite billiga ibland.

Och hur är det med premiärnerverna?

– Det börjar bli nervöst nu, men jag älskar ju stå på scen! Jag brukar säga: ”är man inte lite nervös så bryr man sig inte”. Vi har jobbat på superhårt och alla är superfokuserade så jag är säker på att det kommer gå jättebra!

ANNONS

Kung Lök vill ha hämnd

Ett av numren baseras på en studie från Lunds universitet, som menade att lökar kan känna när man skär i dem. Cornelis Nilsson, 21, har en kungakrona på huvudet och en klotrund kostym. Han spelar kung Lök som nu vill ha sin hämnd på människorna för deras grymma behandling av hans folk. I sitt följe har han bland annat drottning Lök och två purjolöksvakter som ger ett skräckinjagande intryck med sina vassa hillebarder.

– Det kommer bli ett glatt spektakel. Det blir ett gott skratt med väldigt mycket fokus på dans, säger Cornelis Nilsson.

Är detta den största grejen du gjort hittills?

– Det är den första betalföreställningen jag är med i. Så det känns häftigt men det ska också bli spännande att få spela så många gånger och känna på hur ett eventuellt arbetsliv skulle kännas, säger han.

Hur är det med dina premiärnerver?

– Inte så farligt än så länge. Men timmen innan premiär är hopplös, tjugo minuter innan vill man bara svimma. Men sen brukar det släppa och jag vet att det kommer bli bra, säger Cornelis.

”De är riktigt duktiga!”

I salongens mörker står koreografen Lisa Henningsson och gestikulerar och ger anvisningar till eleverna. För elva år sedan stod hon själv som elev på Wendelsbergs scen.

ANNONS

– Jag kan ju minnas hur kul jag tyckte det var och att se dem nu och vara på andra sidan är helt fantastiskt.

Hon har undervisat musikalelevernas i dans sedan dag ett och är imponerad över deras utveckling de gångna ett och ett halvt åren.

– De är riktigt duktiga! säger Lisa Henningsson.

Fredag den 13 januari kl 19:00 är det premiär på nyårsrevyn ”Extrapris-en billig revy!”. Revyn spelar fram till 11 februari.

Hur tänkte ni när ni lade premiären på fredag den 13:e?

– Vi vänder på oturen och gör nåt positivt av det! Så länge man har ett bra manus och repat ordentligt så ska det inte spela någon roll! säger Annie Jochens och skrattar.

LÄS MER:Smörgåssemlan i Landvetter – världsunik

LÄS MER:Här spelas det mattcurling i Rävlanda föreningsgård

LÄS MER:Covidmutationen ”Kraken” har bekräftats i Västsverige

ANNONS