Covidmutationen ”Kraken” har bekräftats i Västsverige

Covidvarianten ”Kraken” eller XBB 1.5 som den heter har kommit till Västra Götaland. Enstaka fall har bekräftats, enligt smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.

ANNONS

Kurvan över inlagda för covid-19 har gått ner efter nyårshelgerna, men sjukvården är fortsatt belastad. Förra veckan infördes också krav på negativt covidtest för inresande från Kina där smittan eskalerat återigen.

Nu har också fall av den nya covid-varianten ”Kraken” konstaterats i Västsverige. Att varianten bekräftats i regionen är inget konstigt, enligt Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare.

”I Västra Götaland finns enstaka fall vilket är helt förväntat,” skriver han i ett sms-meddelande till tidningen.

50 varianter i Västra Götaland

Kraken är en av många varianter av covid-19 och det finns än så länge liten kännedom om vad deras kliniska betydelse, skriver han.

”I nuläget finns ett mycket stort antal varianter av SARS-CoV2 i omlopp. Bara i VG finns över 50 olika varianter de senaste veckorna. Den kliniska betydelsen av dessa är ännu inte helt klar, och förekomsten varierar mycket mellan olika länder.”

ANNONS

Kraken, eller XBB 1.5, utgör under 2,5 procent av smittan i Europa, förklarar han. Den är vanligare i östra USA men mindre vanlig i västra USA.

Verkar vara mer smittsam

Enligt smittskyddsläkare Leif Dotevall verkar Kraken vara mer smittsam, men än så länge är det relativt få fall konstaterade i Europa.

– Den tycks ha lite smittfördelar, men det är väldigt få fall i Europa, det är under tre procent, så vi får väl se vad som händer med detta, säger han till P4 Sjuhärad, som var först att rapportera om Krakens förekomst i Västsverige.

– Egentligen är detta en av många varianter av det som kallas för omikron-virus. Så egentligen är det inget särskilt märkvärdigt, säger han.

LÄS MER:Färre inlagda för covid-19 på sjukhusen i Västra Götaland

LÄS MER:Oro för nya varianter av coronaviruset – FHM vill se reserestriktioner

LÄS MER:Västra Götalandsregionen går upp i förstärkningsläge

ANNONS