Förslaget: Ge Förbo möjlighet att bygga bostadsrätter

I ett förslag till en revidering av det kommunala bostadsbolaget Förbos ägardirektiv föreslås att bolaget ska få möjlighet att bygga bostadsrätter och ägarlägenheter, samt sälja dessa.
– Det handlar egentligen inte om att Förbo nu ska börja bygga bostadsrätter, utan om att skapa en möjlighet till ett kompletterande verktyg där så är lämpligt, säger kommunstyrelsens ordförande Per Vorberg (M).

ANNONS

Kommunens utvecklingsfunktion föreslår att det kommunala bostadsbolaget Förbos ägardirektiv, det vill säga dokumentet som innehåller ägarnas gemensamma ambitioner med företaget, revideras.

Punkten som sticker ut är att bolaget föreslås få möjlighet att: ”fatta beslut om att bygga bostadsrätter och/eller ägarlägenheter samt avyttra dessa”.

Både kommunstyrelsens ordförande Per Vorberg (M) och Patrik Linde (S) ser positivt på förslaget.

Per Vorberg (M): ”Kompletterande verktyg där så är lämpligt”

På frågan om det är allmännyttans roll att konkurrera med privata aktörer gällande bostadsrätter svarar Per Vorberg:

– Huvudsyftet med Förbo är att bygga, äga och förvalta hyresrätter. Det är det som är grunden för allmännyttan. Däremot har vi vid ett par tillfällen sett att Förbo har svårt att få ihop exploateringsekonomin, utifrån att den ser annorlunda ut med hyresrätter än med bostadsrätter.

ANNONS

– Vi hade tävlingar för ett antal år sedan där Förbo inte hade en chans att vinna om de inte hittade en partner som stod för den delen som var bostadsrätter. Så det handlar egentligen inte om att Förbo nu ska börja bygga bostadsrätter, utan om att skapa en möjlighet till ett kompletterande verktyg där så är lämpligt, säger han.

Patrik Linde (S) positiv – trots att det går emot socialdemokratisk kärnpolitik

Patrik Linde resonerar i liknande banor:

– Om man ger Förbo möjligheten att även bygga bostadsrätter ger det en bättre helhetsekonomi för bolaget. Då kan Förbo vara med och tävla på lika villkor med övriga intressenter, säger han och fortsätter:

– Wallenstam som bygger både hyres- och bostadsrätter vinner ofta den här typen av tävlingar för att de har möjligheten att göra både och.

Det är inte socialdemokratisk kärnpolitik att vilja bygga bostadsrätter?

– Nej, i grunden står vi mer upp för hyresrätterna men vi uppfattar nog att om vi låter Förbo vara med och bygga bostadsrätter kan bolaget bygga på fler platser. Och då blir ett beslut att låta Förbo bygga bostadsrätter även en chans att producera fler hyresrätter.

Och det gäller även ägarlägenheter?

– Det skulle Förbo också kunna bygga rent teoretiskt, men det är inte den upplåtelseformen som vi gillar mest, säger han.

ANNONS

Sverigedemokraternas Peter Arvidsson meddelar att hans parti inte ställer sig bakom förslaget.

– Varför ska ett kommunalt bolag vara ute och konkurrera på den marknaden? Jag tror inte frågan kommer att gå igenom i vår eller de andras fullmäktige men det är utanför vår kontroll.

Hyresgästföreningen: ”Det kan vara en nackdel för medborgarna”

Hos Hyresgästföreningen i Härryda bemöts förslaget med tveksamhet. Jan Linde är ordförande.

– Man har ett uppdrag att bygga hyresrätter, gör det. Vi tycker inte om när man säljer ut hyresrätter för att göra bostadsrätter, och det här ligger väl lite i samma härad. Jag kan däremot förstå varför de vill detta, därför att deras konkurrenter, Wallenstam till exempel, kan göra både och.

Samtidigt blir Förbo ”en alltmer annorlunda allmännytta”, menar Jan Linde.

– De är speciella för de har fyra ägare och är med i Fastighetsägarföreningen, och nu vill de bli mer som ett vanligt fastighetsbolag. Jag kan förstå att politiken kan tycka att det är bra, men jag är inte så säker på att det är bra för medborgarna i kommunen.

På vilket sätt kan det vara en nackdel för invånarna?

– Ja, det driver upp priser kanske. Jag är orolig överhuvudtaget över att Förbo håller på att bli ett alltför kommersiellt bolag, som beter sig mer som privata bostadsföretag. Det tror inte jag är bra. Sedan har jag förstått att politiken är ganska överens om detta, men jag är tveksam.

ANNONS

Frågan kommer att tas upp under morgondagens sammanträde i kommunstyrelsen men tas vidare till kommunfullmäktige oavsett om det blir ett ja eller nej i kommunstyrelsen.

LÄS MER:Muharrem Demirok kan bli Centerpartiets nya ledare: ”Min favorit”

LÄS MER:Dator stals vid inbrott på äldreboende i Mölnlycke

LÄS MER:Medborgarförslag om ängar i Härryda för fler bin får inget bifall

ANNONS