Medborgarförslag om ängar i Härryda för fler bin får inget bifall

En Härrydabo lämnade i augusti in ett medborgarförslag om att bin och andra pollinatörer skulle gynnas om kommunen skapade blomstrande vägkanter och ängar. Kommunfullmäktige skickade ärendet vidare till kommunstyrelsen – som på torsdag föreslås meddela att kommunen redan arbetar aktivt med frågan.

ANNONS
|

Härrydas arbete med att se till att det finns blommande vägkanter och ängar, för att gynna den biologiska mångfalden, utgår från i inriktningen om grönska och skötsel i kommunens skol-, park- och centrummiljö i kommunstyrelsens verksamhetsplan för 2022–2024.

I svaret på förslaget argumenterar förvaltningen för att det redan finns gräsytor i park- och centrummiljö i Hällingsjö, Landvetter och Mölnlycke som tillåtits växa ut till ängar, och att det även planterats ängsblommor och växter på vissa av dessa platser.

Till exempel har en äng såtts vid Landvetters badplats och i Hällingsjö planerar redan gatuenheten för att plantera träd och att omvandla en slaghacksyta till en äng.

ANNONS

Det pågår även ett arbete sedan 2021 med att utveckla blommande vägkanter längs vägar och gång- och cykelbanor i kommunens tätorter.

Arbetet planeras att utökas till att omfatta fler ytor och platser under 2023. Kommunen betonar även att det utifrån Agenda 2030 är ett särskilt insatsområde för kommunen att stärka den biologiska mångfalden.

Förvaltningens bedömning är att det redan pågår ett aktivt arbete med att skapa blommande ängar och vägkanter i kommunen, och föreslår att kommunstyrelsen därför fattar beslut baserat på det.

LÄS MER:Här spelas det mattcurling i Rävlanda föreningsgård

LÄS MER:Migrationsverket anvisar färre flyktingar till Härryda än vad som tidigare meddelats

LÄS MER:Kommunpartiet vill se fyra nya kallbadhus i Härryda kommun men räknar med avslag

ANNONS