Muharrem Demirok kan bli Centerpartiets nya ledare: ”Min favorit”

Idag kom beskedet. Muharrem "Murre" Demirok föreslås bli ny partiledare för Centerpartiet.
– Det är min favorit. Jag kommer att rösta på Murre, säger Maria Kornevik Jakobsson (C), som är ett av ombuden på partiets stämma i februari.

ANNONS
|

Vid halv elva-tiden under onsdagen meddelade Centerpartiets valberedning att 46-åriga Muharrem Demirok föreslås efterträda Annie Lööf, som i september, efter valet, meddelade att hon avgår efter elva år på posten.

– Jag ska vara ombud på stämman och jag kommer att lägga min röst på honom. Jag tänker att det är en otrolig och sympatisk person som jag faktiskt känner, vi träffades när jag satt i riksdagen. Det är en sympatisk man, han har gjort bra ifrån sig i Linköping, säger Maria Kornevik Jakobsson (C), ordförande i socialnämnden och före detta kommunalråd i Härryda kommun, som har suttit som riksdagsledamot några år fram till 2011.

ANNONS

Förutom Muharrem Demirok, stod valet mellan Daniel Bäckström, som bland annat är landsbygdspolitisk talesperson, och Elisabeth Thand Ringqvist, partiets näringspolitiska talesperson.

– Elisabet känner jag också sedan tidigare, det är en jättetrevlig tjej. Men det behövdes kanske något nytt. Daniel tycker jag bra om, men jag har varit lite påverkad av att han slingrande sig lite vid frågor rörande Pride och vigsel för homosexuella och så. Jag har drivit frågor, i början och slutet av 90-talet, rörande homosexuellas rättigheter. För mig är det viktiga frågor.

– Men Murre är min favorit. Och det är kretsens favorit. Distriktet tror jag inte bestämt sig riktigt än.

Har misshandelsdomar i bagaget

Muharrem Demirok valdes in som ledamot i riksdagen i höstas. Han är partiets utbildningspolitiska talesperson, och har tidigare suttit som kommunalråd i Linköping.

Men för många har han också kommit att förknippas med de två misshandelsdomar som han fick för 26 år sedan och som flera medier rapporterat om tidigare.

– Det är kanske inte något man skriver överst på sitt cv att man slog till någon för 26 år sedan. Men jag kan tycka att det är nästan tröttsammare än att någon berättar att de varit drogpåverkade som unga. Det är inte många celler kvar i kroppen av den pojken efter 26 år. Det kom ut i media och det har diskuterats bland oss, men det är många som tycker att Murre ska bli vår partiledare. Personligen tycker jag också det.

ANNONS

– Han är varm, klok och eftertänksam. Hittar inte på och bygger luftslott. Han är inte populistisk.

Vad tror du att det kommer betyda för partiet framåt om det blir Muharrem Demirok som blir ny partiledare?

– Jag tror inte att det kommer bli en Murre-effekt, som det blev en Anders Flanking-effekt. Jag tror inte att det kommer att ske en jättestor förändring, däremot kommer han att göra ett bra jobb och fortsätta på den vägen Annie lagt fast. Att vi håller en röd linje mot Sverigedemokraterna, att vi står upp för alla människors lika rätt och värde. Och att det inte spelar någon roll var vaggan stod när du var liten. Begår du brott ska du straffas för det men inte för var du kommer ifrån, utan vad du gör.

– Det är fyra år till valet, jag tror att han kommer att växa och när det valet är kommer vi att se vad han har gjort för partiet. Men jag tror på honom.

Vad tänker du om Annie Lööf som valt att avgå?

– Annie har gjort ett fantastiskt jobb. Hon har varit utsatt och haft det tufft, och också varit den som suttit längst, men hon har klarat det galant. För att fylla hennes skor behöver man vara samma, samma och lite bättre.

ANNONS

LÄS MER:Medborgarförslag om ängar i Härryda för fler bin får inget bifall

LÄS MER:Här spelas det mattcurling i Rävlanda föreningsgård

LÄS MER:Cina och Daniel byggde drömhuset i Mölnlycke – med återbruk och tålamod

ANNONS