Kommunen får miljonstöd för förebyggandet av översvämningar

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har beviljat Härryda kommun den sista delen av ett statsstöd för ett projekt längs Mölndalsån i Mölnlycke centrum.
– Man såg risken att Mölnlycke centrum kunde svämma över, säger projektledaren Lovisa Gustafsson vid Härryda kommun.

ANNONS
|

Många är säkert Härrydaborna som med fasa minns översvämningarna som bland annat fick väg 549 längs Landvettersjön att rasa 2006. Översvämningarna slog också ut en av Härryda Energis mottagningsstationer i närheten av gamla Dansereds bro i tätorten Härryda, vilket släckte ner hela samhället.

Sedan dess har Härryda kommun, i samarbete med Göteborg och Mölndal, arbetat med en rad förebyggande åtgärder för att minska risken för ytterligare översvämningar av Mölndalsån. Ån rinner genom hela kommunen från sin källa i Hindås i öster till Mölnlycke i väster, och sen vidare till Mölndal och Göteborg.

”Såg risken att även Mölnlycke centrum kunde svämma över”

Det senaste projektet påbörjades i Mölnlycke centrum våren 2020. Precis som i Landvetter för tiotalet år sedan har ån muddrats för att bli både bredare och djupare.

ANNONS

– Det här projektet initierades i och med översvämningarna som var i Mölnlycke fabriker 2006, när lokalerna genomströmmades av vatten, berättar projektledaren Lovisa Gustafsson vid Härryda kommun.

Tidigare berättar hon att man vidtagit åtgärder så att vattnet vid skyfall ska kunna ledas ut på bilvägen förbi fabrikerna och inte rinna igenom byggnaderna, en så kallad bräddningsväg.

– Man såg risken att även Mölnlycke centrum kunde svämma över, beroende på hur översvämningar och skyfall ter sig. Man ville helt enkelt förebygga det när man drog igång den här ansökan.

Miljonstöd beviljat av MSB

Hösten 2020 beviljade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) kommunen ett statsbidrag på drygt 14,5 miljoner kronor för projektet. I samband med det beslutet utbetalades 50 procent av summan.

Projektet blev dock billigare än förväntat och eftersom MSB finansierar max 60 procent av åtgärdens kostnad ska kommunen nu ”bara” få ytterligare knappt fyra och en halv miljon kronor utbetalt.

– Jag skulle gissa att vi hade varit tvungna att göra detta även om vi inte fått några bidrag. Det är alltid politiken som tar besluten om vad vi ska göra och inte, men man såg ju från 2006 och framåt att vi behövde göra åtgärder. Men det är ju supertacksamt för kommunen att man kan få såna här bidrag, säger Lovisa Gustafsson.

ANNONS

Vad kommer det sig att det dröjt så lång tid innan det här projektet kom igång?

– Man startade med bräddningsvägen förbi fabrikerna och åtgärderna i Landvetter innan man tittade vidare på sträckan genom Mölnlycke centrum. Sen tog det över fem år att få igenom vattendomen för åtgärderna i Mölnlycke, beslutet gick upp i alla instanser så då tar det ett tag. Efter det har man kunnat detaljprojektera, säger hon och fortsätter:

– Sen har det varit väldigt komplicerat. Det är många infallsvinklar att ta hänsyn till och många teknikområden som blir inblandade när man jobbar med vatten på det här sättet.

Projektet ännu inte helt färdigställt

Är projektet helt klart nu?

– Mer eller mindre. Det finns fortfarande en punkt vid broarna intill Hulebäcksgymnasiet som kommer behöva åtgärdas. Men det blev ganska komplext i och med att det handlar om arbeten intill befintliga broar och konstruktioner som kommer påverkas av muddringsarbetet.

När blir det klart?

– Det är nog en bra bit bort eftersom det handlar om projektering av broar och sånt. Men det vi gjort så här långt är fullgott, vi har fått okej på att det funkar för nu men att det finns åtgärder kvar som måste till för att komma till full kapacitet enligt tillståndet.

ANNONS

– Nu har vi dimensionerat det för ett hundraårsregn (regn som sannolikt kommer att inträffa inom hundra år red. anm) och utifrån klimatfaktorer och sådär, så det här ska vara mycket stabilare och kunna leda bort vatten snabbare, säger hon.

Parallellt med projektet har kommunen också vidtagit åtgärder för att öka den biologiska mångfalden.

– Det handlar främst om att vi planterat in en mer varierad ängsflora längs med ån. Plus att vi har kunnat ha en större blandning av träd när vi har återplanterat.

Kommunen har med projektet ”Mölnlycke å-promenad” också arbetat med att öka tillgängligheten längs med ån.

– Samtidigt som vi återställer efter muddringen försöker vi göra Mölndalsån mer tillgänglig för Mölnlyckeborna, säger Lovisa Gustafsson.

LÄS MER:Covidmutationen ”Kraken” har bekräftats i Västsverige

LÄS MER:Göteborgs-bandet Vier Brillen fyllde platserna i Mölnlycke kulturhus

LÄS MER:Här spelas det mattcurling i Rävlanda föreningsgård

ANNONS