GP-profilen Kristian Wedel utlovar världspremiär på ny låt av Vier Brillen vid konsert i Mölnlycke

Konsertåret i Härryda kommun rivstartar med finbesök av Hisingens nationalorkester, i folkmun någorlunda kända som Vier Brillen. Härryda-Posten fick en pratstund med en av bandets medlemmar, GP-profilen Kristian Wedel.

ANNONS
|

På måndag kväll får Mölnlycke finbesök i form av Hisingens nationalorkester, närmare bestämt bandet Vier Brillen. De som inte råkar känna till bandet är inte ursäktade: I tre decennier har det ordvitsande bandet i mössor och sina arbetsuniformer de gula tröjorna underhållit massorna. Ständigt med Hisingen som förebild och utgångspunkt.

Jazzgruppen grundades 1994 och alltsedan dess turnerat land och rike runt, ständigt firande nya triumfer. En av bandmedlemmarna är journalist och kåsör i Göteborgs-Posten och historikern Kristian Wedel, som enligt massmedial logik i detta sammanhang kan benämnas som ”GP-profilen”. Härryda-Posten fick saxofonisten på tråden för ett par frågor om högt och lågt. Mest lågt.

ANNONS

Eftersom undertecknad är Landskronit (född och uppvuxen i Landskrona, red. anm.) så startar vi givetvis med det viktigaste: Vier Brillen gav 1999 en minnesvärd konsert i Landskrona. Vad, om något, minns du av det skånska nedslaget?

– Vi har aldrig spelat i Karlskrona.

Landskrona. Jo, det står så på er hemsida. Ni skriver: ”Efter ett antal spelningar i Landskrona, Lund och Simrishamn drog vi slutsatsen att skåningar är snålare än värmlänningar.”

– Då var jag inte med. Vi har en 30-årig historia och jag deltog inte på den konserten. Men jag kan kvalificerat gissa hur konserten var: På den tiden så framträdde vi med en trädgårdsslang som vi satte en trumpet på. Vi var lite valpigare. Vi hade nån som försökte imitera Louis Armstrong och mina medmusikanter var väldigt unga och kanske lite slankare än idag. Trots att jag inte var med i Landskrona så kan jag nog lova att orkestern utvecklats. På alla sätt.

Vier Brillen vill se ett befriat Hisingen

Låt oss prata om den separatistiska rörelsen ”Fritt Hisingen” och frågan om ”Hixit” som bandet är de enda förespråkarna av. Listan är ju lång, men vad är det värsta med det göteborgska fastlandsförtrycket?

– Det är ju som så att göteborgare tror att man bara hamnar på Hisingen om man har kört fel. När man är ung och musikant i Göteborg så bor man först i Majorna. När man går till avel så flyttar man till Hisingen. Det är en stillsammare tillvaro. Våra anförvanter (familjemedlemmar, red. anm.) på fastlands-Göteborg har fortfarande inte kunnat smälta att vi flyttat till Hisingen. De brukar säga att det inte gör så mycket, men jag har förstått att de tänker väldigt mycket på frågan.

ANNONS

GP-profilen erkänner dock att Hisingsvurmen först förverkligades för fem år sedan, då han och familjen flyttade till ön.

– Men jag har varit Hisingen-hangaround i nästan hela mitt vuxna liv, men har inte riktigt vågat komma ut som Hisingsbo förrän 2017.

Det blir skojigare och skojigare i takt med att vi grånar.

Man har ju lite småkul när man lyssnar på era låtar. Är ni bandet som har roligast på hela Hisingen när ni spelar ihop?

– Det vill jag hävda. Eftersom jag gör det jag gör om dagarna, det vill säga skriva i tidningen, tror många att det är jag som också skriver texterna, men låtarna är skrivna av vår kapellmästare Olle Huldén. Det är han som är rimfantomen. Jag måste säga att efter tre decennier tycker jag bara att vi har roligare och roligare. När man blir medelålders är det ett stycke semester i tillvaron att få komma ut med gubbarna och spela. Vi har roliga mössor och berättar skämt som är ofattbart gamla. Det är väldigt skoj. Det blir skojigare och skojigare i takt med att vi grånar.

Vier Brillen firade som sagt 25-årsjubileum 2019. Hur har de andra bandmedlemmarna stått ut med dig i över ett kvarts sekel?

– Det gör de inte. Under konserterna sköter jag mellansnacket. Olle Huldén har ett sätt att schablonräkna hur många låtar vi behöver spela för att fylla 30 minuter. Om jag är med på konserten så har vi betydligt färre låtar, för jag pratar så mycket.

ANNONS

Härryda-Posten avslöjar ett världsunikt scoop

GP-profilen kan under intervjuns gång leverera något av ett scoop till Härryda-Postens läsare. Under måndagens konsert kommer Vier Brillen att bjuda på en alldeles exklusiv världspremiär av en låt som redan spelats inför publik en gång tidigare.

– Vi har en låt som heter ”Harrejavvlar secken halledônare” och som handlar om ett slagkraftigt skott som kanske inte riktigt träffar rätt. Det känns som att Christian Ronaldo och Leo Messi inte skjuter några halledônare utan det är mer som en snålfet mittback i Gais.

Det är världspremiär på den alltså?

– Vi gjorde en tjuvstart i december på en konsert men det var mer som ett slags offentligt genrep. Den riktiga världspremiären sker i Mölnlycke.

Det är låten som GP-profilen vill ska spelas på sin begravning

Vilken av era låtar spelar du allra helst inte alls?

– Vi har en fruktansvärd låt som jag verkligen hoppas att vi slipper spela på måndag som heter ”Mordet på Annabelle Olsson”. Den är ungefär 12 minuter lång och det är en hel deckargåta i form av en mordhistoria. Vi läser polisförhör från mappar på scenen och publiken brukar se fullkomligt desperat ut. Vi är nog alla glada att vi inte ska spela den på måndag.

Vier Brillen har en låt som heter ”Vi ska alla dö en gång”. Är det den som ska spelas på din begravning?

ANNONS

– Det är klart att det måste vara den. Den och ”Harrejavvlar secken halledônare”. Det är så man vill sammanfatta sitt liv: Som ett kraftfullt skott med inte alltid maximal precision.

Har man minst två värmlänningar på scen så har man automatiskt ett dansband.

Saxofon, som du ju spelar i bandet, är ett ståtligt instrument. Men varför tillhör den träblåsinstrumenten? Är inte det falsk marknadsföring?

– Det är helt riktigt. Det finns ett minimalt rörblad av bambu som är av trä, men numera är den ju av plast. Så saxofon är egentligen ett plastblåsinstrument. Men det låter ju så tråkigt.

Föredrar du enkeltunga eller dubbeltunga när du spelar saxofon?

– Nu förutsätter du att jag verkligen behärskar mitt instrument. Jag har en väldigt vag uppfattning om det där med dubbeltunga. Vad jag än svarar så kommer jag att röja att jag inte behärskar vare sig instrumentet eller ämnet. Min medmusikant Peo Lundgren, som visserligen är från Värmland, kan det där. Vilket påminner mig att jag är glad över att vi bara har en värmlänning i bandet. Har man minst två värmlänningar på scen så har man automatiskt ett dansband.

Sist men inte minst: Mölnlycke. Vad måste Härrydaborna förbereda sig mentalt på inför konserten?

– Bra att du frågar. Vi kommer bjuda på en tvåspråkig föreställning då vi spelar melodier både på svenska och på göteborgska. Härrydaborna har nu helgen på sig att väcka sin inre göteborgare. Göteborgaren är fryntlig, jovialisk och lite småfet. Nästan lite som ett marsvin. Därför ska publiken försöka väcka sitt inre jovialiska marsvin.

ANNONS

Vier Brillen, inkluderat GP-profilen, kommer att spela på Mölnlycke kulturhus på måndag klockan 19:00. Biljetter kan köpas här eller på något av kommunens bibliotek. Konserten arrangeras av SPF Seniorerna.

LÄS MER:Stort resenärslyft för Landvetter flygplats

LÄS MER:Inbrott på Food Factory i Mölnlycke: ”Vissa spår”

LÄS MER:Skräckfilmer inspirerar debutants utställning

ANNONS