Skräckfilmer inspirerar debutants utställning

I början av varje år erbjuder kooperativet Gyllende Hinden i Hindås plats i sitt galleri åt en ny konstnär som vill visa upp sina alster. 2023 inleds med en uppvisning av Hindåsbördiga Jack Holz.
– Det känns nervöst men förhoppningsvis gillar någon dem. Jag hoppas att någon där ute kanske har lika sjuk humor som jag, säger hon och skrattar.

ANNONS
|

Gyllene Hindens lokal i Hindås är en kombinerad hantverksbutik och galleri.

– Det hör till den här typen av butik att man har ett galleri. Det är kul att utställningarna varierar. Det kan vara allt från glas till betongfigurer till tovade fåglar, säger kassören Mette Waldrop.

Det var hon som uppmanade Jack Holz att visa upp sina tavlor.

– Jag har målat och ritat hela livet. Just nu målar jag mest akvarell och så har jag gjort lite keramikföremål, säger Jack till Härryda-Posten när tidningen kommer på besök, mitt under hängningen av tavlorna.

Den konstnärliga ådran har hon bland annat ärvt från sin gammelmormor.

ANNONS

– Hon målade på allt i sin lägenhet och hade en väldigt specifik stil och mina föräldrar har alltid uppmanat mig till att hålla på med konst.

Några av hennes tavlor är gjorda av tyg och gjorda med så kallad needle punching-teknik, en broderiteknik.

– Jag såg en Youtube-video och tyckte det var coolt och tänkte att det lät intressant. De blir ganska tjocka. Man kan göra mattor också men jag föredrar att göra saker man kan hänga på väggen.

Kombinerar arbetet med konsten

Till vardags arbetar hon med 3D design av kläder på forumet Second life.

– Det är ett chattrum online där folk klär upp karaktärer. Jag gör kläder och liknande till det. Lite som Sims men online, säger hon.

Det kreativa momentet i jobbet inspirerar till hennes tavlor. Och skräckfilmer.

– Jag älskar skräckfilmer, speciellt 80- och 90-talsskräckfilmer med dåliga specialeffekter. Jag tycker det är jättekul. Det syns nog väldigt mycket i min konst också att det kanske är lite makabra teman.

Framöver vill hon ”komma tillbaka” till keramiken.

– Det är mitt nästa projekt. Tidigare har jag mestadels gjort skålar och sånt, lite makabra julprydnader – som min mormor fortfarande har och älskar. Min plan är att göra tallrikar man kan använda men som är lite udda.

ANNONS

Utställningen inleds med vernissage på Gyllene Hinden i Hindås under lördag mellan 12:00-15:00 och tavlorna hänger fram till den 1 februari.

LÄS MER:Skomakaren Thomas i Mölnlycke: ”Fattar inte hur regeringen tänker”

LÄS MER:Mölnlyckesonen Gustav Ludwigson till Sydkorea

LÄS MER:Inbrott på Food Factory i Mölnlycke: ”Vissa spår”

ANNONS