Skomakaren Thomas i Mölnlycke: ”Fattar inte hur regeringen tänker”

Regeringen med stöd av Sverigedemokraterna har fattat beslut om att dubbla momsen för reparationer. Skomakaren Thomas Olofsson i Mölnlycke är bland de som kommer påverkas av höjningen.
– Då kan man slå en spik i dörren och gå hem, säger han.

ANNONS
LocationMölnlycke|

Bakom en dinglande genomskinlig plastskiva vid kassan står Thomas Olofsson och blickar ut mot Mölnlycke torg. Innan nyår var det fullkomligt kaos, enligt Thomas, alla skulle laga sina skor till nyårsafton men idag har det varit lugnt. Plastskivan över kassan, en rest från pandemins restriktioner, reflekterar den grå himlen utanför.

– Det är inte roligt nu, titta ut bara, och igår regnade det hela dagen, usch, man vill bara vara ledig.

Thomas Olofsson har varit skomakare i Mölnlycke sedan 1988, första september 1990 tog han över firman. Utöver att laga skor, säljer han skor och har kemtvätt och nyckelservice.

ANNONS

– Jag är den som haft butik längst häromkring, blombutiken har väl funnits i 26 år men det är ju ingenting, säger han skämtsamt.

Dubblad moms: ”Fantastiskt hur de resonerar”

Som i så många andra branscher har Thomas den senaste tiden sett sina omkostnader rusa uppåt. Leverantörernas priser har stigit med cirka 10 procent, enligt Thomas. Hyran har gått upp med drygt 4 000 kronor och nu föreslår regeringen med stöd av Sverigedemokraterna att momsen ska höjas den 1 april. Momsen skulle då öka från sex procent till tolv procent och berör reparationer av cyklar, skor, lädervaror, kläder och hushållslinne.

– Det är ju fantastiskt hur de resonerar, men det handlar till syvende och sist om pengar, så är det ju. Men vill de att folk ska reparera istället för att köpa nytt så har jag ingen förklaring på hur de tänker, jag kan inte få in det, säger Thomas Olofsson och skakar på huvudet.

Trots ökade omkostnader har Thomas ännu inte valt att höja sina priser, men smärttröskeln närmar sig.

– Jag kanske var dum och naiv och trodde att jag inte skulle behöva höja. Jag ska försöka hålla på det en månad till men jag är inte säker på att jag kommer klara det.

ANNONS

Hur mycket behöver du höja?

– Tio kronor på varje jobb, men det kan bli fem spänn eller tjugo kronor, det vet jag inte ännu.

Blir momshöjningen droppen?

– Nä, det vill jag inte påstå men det är en bidragande orsak, naturligtvis är det så.

Hur allvarligt är läget? Går du runt?

– Nej, jag går plus, hade jag precis gått runt då hade jag gått hem, den saken är klar. Jag hade aldrig stått här bara för att det är roligt, aldrig i livet. Alla företag måste tjäna pengar, annars är det bättre att gå hem.

”Röda siffror i januari och februari”

December gick okej, enligt Thomas, men januari och februari befarar han kommer att bli tufft.

– Två månader med röda siffror ska man som företag klara men månad tre, fyra eller fem, då kan man slå en spik i dörren och gå hem.

Hur ser du på framtiden för dig som skomakare?

– Nä, men jag tror stenhårt på detta men jag fattar inte hur regeringen tänker. Allt handlar om pengar, det de förlorar där måste de ta in på andra ställen. Från sex till tolv procent kanske låter lite men det blir några tusenlappar.

ANNONS

På frågan om hur Thomas resonerar kring reparation kontra att köpa nytt så svarar han med att rota fram ett sparat tidningsurklipp. Han läser högt från lappen där Johanna Leymann, opinionsbildare och föreläsare om hållbart mode, citeras:

– Det krävs 7 000-29 000 liter vatten för att producera ett kilo textil. Att laga en klack på en lädersko orsakar 0.6 kilo koldioxidutsläpp medan att köpa nya orsakar 31,4 kilo koldioxidutsläpp. Det säger rätt mycket om jag ska vara ärlig. Är det då inte bättre att laga?

Hur kundtillströmningen kommer påverkas av höjda priser är det svårt att sia om, enligt Thomas Olofsson.

– Våran bransch är ju så här, vi ska inte kunna ta betalt. Att gå till skomakaren är alltid billigt, det uttrycket har funnits i trehundra år. Säg att ett jobb kostar 600 kronor, många gånger dör kunden när de får höra det. Under mina 34 år har det alltid varit så, men en rörläggare eller elektriker som tar betydligt mer tänker man inte så med.

– Så fort man kliver in genom den dörren ska det inte kosta pengar och det är ett problem vi haft, så är det, säger han.

ANNONS

Det plingar till i dörrklockan, in kommer en kund i behov av ett klockbatteri som berömmer hans butik och alla fina skor och väskor.

– Du vet vad de säger, flest prylar när en dör vinner, skojar Thomas Olofsson med kunden.

LÄS MER:E-sportevent lockade unga till kulturhuset i Landvetter

LÄS MER:Listan: De billigaste husen i Härryda kommun under december 2022

LÄS MER:Fast i tullen – försökte föra in hundratusentals kronor i kontanter

ANNONS