E-sportevent lockade unga till kulturhuset i Landvetter

Ungdomar strömmade under tisdagen till kulturhuset i Landvetter för att prova på och tävla i olika dator- och tv-spel.
– Jag är här för att jag tycket det är roligt att spela och ville vinna priser. Man skulle vinna fem gånger i rad och det gjorde jag, säger Noel Sjöholm 13, från Mölnlycke som vunnit en Fifa-turnering och fått en musmatta.

ANNONS
|

Härryda kommun arrangerade e-sportsdagen tillsammans med företaget Publiclir.

Spelarna kunde välja på mellan titlar som Counter strike global offensive, Fifa och Mario kart. Den som ville kunde även prova på att ta på sig VR-glasögon och ge sig in i virtual reality, en simulerad verklighet.

– Jullov och liknande försöker vi fylla med aktiviteter utöver det vanliga, i somras hade vi bland annat ett lan (en samling av många olika spelare som spelar mot eller med varandra i samma rum, reds. anm.). Vi har fått förfrågningar om att ha en dag med e-sport och vi ville visa att e-sport inte bara är att sitta ensam och spela hemma. Förhoppningen är också att väcka intresse för de som inte har tillgång till det hemma, säger fritidsledaren Alexander Asp.

ANNONS

Noel Sjöholm,13, och hans bror Max,10, är där med sin kompis Marcus,13, – som också råkar heta Sjöholm i efternamn. De är alla från Mölnlycke.

Noels favoritspel är Fifa. När han inte spelar det spelar han fotboll fysiskt.

– Jag tycker det är roligt att det blir så jämna matcher och man behöver inte kunna göra alla trix som de gör i spelet i verkligheten, säger han om att spela Fifa.

Är du tävlingsinriktad?

– Ja, jag kan bli lite arg om jag förlorar.

”Jag dog hela tiden”

Nere i ateljén sitter en grupp vänner och målar på tygpåsar – vilket också är en av aktiviteterna för dagen. Moa Börjesson, 9, och Molly Mellquist har spelat Counter strike.

– Det var svårt för han jag körde mot var proffs. Jag dog hela tiden. Hade inte spelat innan. Det var svårt men kul. Det var kul att skjuta, säger Moa Börjesson.

Molly Mellquist har spelat en gång tidigare.

– Jag körde också mot proffset så jag dog hela tiden. Det var lite stressande för man kunde inte springa bak för innan spelet börjat hade han riktat in pistolen på oss så vi kunde inte skjuta på honom, säger hon.

ANNONS

De gick till kulturhuset mest bara för att hänga. De visste inte att det skulle finnas spel att spela. Molly Mellquist har gått vidare i Mario kart.

– Så vi får bli kvar här ett tag. Jag har den rosa prinsessan som karaktär, säger hon.

En annan av besökarna är Victor Nikander ,12 , från Hällingsjö.

Vad är det bästa med att spela tv-spel?

– Det är roligt och om man spelar med folk kan man prata med dem. Det är jättekul.

Stort intresse – även utanför Härryda

Majoriteten av de som är där kommer från Härryda kommun, men ordet har spritt sig.

– Det är folk från Partille, någon från Mark, Borås och några från Jönköping. Det här är ett sätt för oss att sätta Härryda kommun på kartan och visa att det finns grejer att göra och det är jättehäftigt att det har nått utanför kommunen också. Vi ville representera kommunen även i den digitala miljön, säger Alexander Asp.

LÄS MER:Härrydas nya nämnd på plats – här är viktigaste frågorna för 2023

LÄS MER:Ungdomar från Härrydakyrkan i bussolycka: ”En smäll i ansiktet”

LÄS MER:En månad sedan O’Learys i Mölnlycke öppnade

ANNONS