Ungdomar från Härrydakyrkan i bussolycka: ”En smäll i ansiktet”

En buss körde av vägen i Värmland och välte under söndagsförmiddagen. Ombord på bussen fanns ett tiotal ungdomar från Equmeniakyrkan i Härryda.
– Det var pest och pina, säger pastor Mikael Savhammar om olyckan.

ANNONS
LocationMölnlycke, Landvetter|

Ungdomar från Equmeniakyrkan var på väg hem från den årliga skidresan och nyårsfirandet i Lima i Dalarna när olyckan inträffade. Ombord fanns cirka 50 passagerare från församlingar runt om i Göteborgsområdet och ett tiotal från Härryda.

Mikael Savhammar, pastor för de två församlingarna i Landvetter och Mölnlycke, fick höra om olyckan via en förälder vars barn var med på bussen. Till en början visste han inget om hur allvarlig olyckan var.

– Vad känner man i det läget? Det var pest och pina, ungdomar som är inblandande i en olycka är inte roligt, det är jättejobbigt. Så vill man inte börja det nya året när man ska ha framtidsutsikter, så får man en smäll i ansiktet. Det är tungt.

ANNONS

En person förd med ambulanshelikopter

Skidresan anordnas varje år för ungdomar tillhörande församlingar runt om i Göteborgsområdet. I Mölnlycke och Landvetter finns drygt hundra medlemmar och ett tiotal ungdomar från Mölnlycke var med på resan. Pastor Mikael Savhammar berättar att kyrkan har en aktiv ungdomsverksamhet i kommunen och skidresan är en viktig händelse för församlingens ungdomar.

– Naturligtvis är det en häftig upplevelse att få sticka iväg att åka skidor och träffa ungdomar från andra församlingar och vara i ett större sammanhang. Ibland är det första gången som ungdomarna är iväg utan föräldrarna och gör nåt på egen hand.

Men så fick resan ett tragiskt avslut. På väg hem tappade busschauffören kontrollen över bussen i en hal nedförsbacke på E45 utanför Stöllet i norra Värmland. Bussen gled ned i diket och välte. En person fick föras till Örebro med ambulanshelikopter, skriver GP. Skadeläget beskrivs som allvarligt. Ytterligare tio personer har fått åka med ambulans till Torsby. Om ungdomarna från Härryda är bland de skadade vill Mikael Savhammar inte svara på.

– Jag ägnade gårdagen till att ringa föräldrar till unga som var med från oss. Som alltid nuförtiden vet ju alla redan vad som hänt, för alla hade fått ett samtal från sitt barn, så det var mer för att ringa och säga att vi finns om ni behöver oss.

ANNONS

Hur mådde föräldrarna?

– Tagna. Precis som jag själv var, så är det ju, det är inga enkla samtal precis, för det är jobbigt.

Och hur mår ungdomarna?

– Jag kan säga att under omständigheterna mår de bra men skadorna vill jag inte gå in på, säger han.

”Ungdomar drabbar en på något sätt hårdare”

Förutom att ringa föräldrar kontaktade pastor Mikael Savhammar kommunen och de berörda skolorna så att kuratorer finns tillgängliga när ungdomarna kommer tillbaks.

– Vad varje enskild individ behöver är extremt olika, för vi reagerar så olika. En del behöver ingen hjälp och en del behöver mer hjälp längre fram. Det är svårt att sia om hur det här påverkar i nuläget.

Du ska finnas som tröst för andra men hur hanterar du själv en olycka som drabbat så många ur dina församling?

– Det är alltid jobbigt, för det är alltid människor som jag känner men ungdomar drabbar en på något sätt hårdare. Jag har själv ungdomar i den åldern och det kommer väldigt nära, säger han.

LÄS MER:Efter bussolyckan – ingen misstanke om brott

LÄS MER:Cross Kitchen i Landvetter nominerad till Sveriges sunkigaste hak

LÄS MER:Långväga gäster på fyra ben firar nyår på hotell vid Landvetter flygplats

ANNONS