Härrydas nya nämnd på plats – här är viktigaste frågorna för 2023

Den nybildade socialnämnden i Härryda kommun höll sitt första möte under måndagen. Nya ordföranden Maria Kornevik Jakobsson (C) listar tre viktiga områden att arbeta med under 2023 och två utmaningar.

ANNONS
LocationMölnlycke|

Härryda-Posten fångar ordförande Maria Kornevik Jakobsson (C) när hon just kommit hem från nybildade socialnämndens första möte.

– Det var trevligt, flera av ledamöterna var ju från välfärdsnämnden men också flera nya och det är roligt, säger hon.

Kornevik Jakobsson var tidigare ordförande för välfärdsnämnden som numer delats upp i två, socialnämnden och utbildning-, kultur- och fritidsnämnden. Under första mötet utsåg nämnden myndighetsutskottet, det utskott där beslut om enskilda individer fattas.

Två utmaningar för 2023

Som Härryda-Posten tidigare rapporterat saknar socialtjänsten socialsekreterare och har den senaste tiden varit tvungna att ta in konsulter. Något som också Maria Kornevik Jakobsson pekar ut som en utmaning.

ANNONS

– Detta är ju ett problem i hela Sverige. Det är ju ingen politisk fråga egentligen utan en förvaltningsfråga. Men vi behöver en trevlig arbetsplats där folk vill stanna. Min upplevelse är att förvaltningen gjort det, men det räcker med att någon blir gravid eller är tjänstledig så får vi utmaningar, säger hon.

Den andra utmaningen gäller de ökade elpriserna och inflationen.

– Om de som vanligtvis klarat sig på sin lön helt plötsligt inte har pengar då måste vi också finnas där och se över vad vi har för regler, för vi kan inte ställa någon på bar backe på grund utav läget i världen och det här satans kriget.

Prio: Barn, äldre och arbetslösa

När nya ordföranden blickar framåt lyfter Kornevik Jakobsson tre frågor som hon tycker är extra viktiga att arbeta med under det kommande året.

– Min hjärtefråga är barns behov, och speciellt omhändertagande av barn, att vi säkerställer att de får det bra. Det är extremt viktigt att vi följer upp, så att det inte händer något likt fallet Lilla hjärtat. Vi är bland de bästa men vi behöver en organisation där vi varenda gång frågar oss: ”är detta det bästa för barnet?”.

Äldres vardag är nästa punkt, som Maria Kornevik Jakobsson lyfter fram. Under 2023 lanseras ett projekt på två äldreboenden där två aktivitetspedagoger ska arbeta med att individanpassa aktiviteter och se till att att äldre får säga sitt om hur de vill aktivera sig.

ANNONS

– Jag vet att min mamma, som dog för ett litet tag sen, ville vara en egen person oavsett var hon var någonstans. Man ska kunna fortsätta ha de intressen man har och inte göra det som nån annan gör bara för att det är fler som gillar exempelvis dragspelsmusik. Min mamma gillade lite mer hårdrock.

Sista punkten som Maria Kornevik Jakobsson vill lyfta är Härryda framtid, kommunens satsning för att få personer som står lång från arbetsmarknaden.

– Härryda framtid är väldigt viktigt att följa upp. Vi ska fortsätta utveckla det arbetet.

LÄS MER:Fast i tullen – försökte föra in hundratusentals kronor i kontanter

LÄS MER:En månad sedan O’Learys i Mölnlycke öppnade

LÄS MER:Så klarar du ekonomin i januari enligt poddparet Sparmakarna

ANNONS