Så klarar du ekonomin i januari enligt poddparet Sparmakarna

Efter jul- och nyårshelgerna är det för många extra kämpigt ekonomiskt. Landvetterborna Karin Löf och Johan Persson, bakom Instagramkontot Sparmakarna, tipsar om vad du kan göra – på kort och lång sikt.

ANNONS
|

Det bästa är förstås att börja tänka på nästa januari redan nu, menar Landvetterparet Karin Löf och Johan Persson. Men om plånboken börjar gapa tom, är det till att snabbt syna sin ekonomi i sömmarna.

Paret, som Härryda-Posten intervjuar i en annan artikel idag, sparar själva för att få ekonomiskt frihet och ger samtidigt andra spartips under namnet Sparmakarna via Instagram, och via en podcast, Sparmakarpodden, som de spelar in vid sitt matbord hemma.

– Alla har nog känt känslan, vart har mina pengar tagit vägen? Man ser att pengar försvunnit, men man vet inte till vad, säger Johan Persson och fortsätter.

ANNONS

– Många tycker att det är läskigt att titta på sitt konto. Det är första steget. Ha för vana att titta på dina kontoutdrag varje dag.

Även om det är frestande bör man undvika att ta lån för att rädda upp en sådan situation, menar paret.

– Nej, det bäddar inte för något bra, säger Karin Löf.

Lägg upp en budget för matkostnaderna

Bland sina tips som de brukar dela med sig, till sina nu över 40 000 följare, handlar det bland annat om att titta över matkostnaderna.

– Skippa utematen. Det finns nyttig och billig mat, framför allt vegetariskt, säger Johan Persson.

Han är bestämd över en sak när det gäller privatekonomi generellt.

– Det är planering, planering och planering. Ska man inte hamna i en fattigmånad i januari, så får man planera. Detsamma gäller mat, vi baserar veckomaten på rabatterade varor. Vi har en matbudget på 3 500–4 000 kronor just nu.

Och det är för två vuxna och ert lilla barn?

– Ja, precis.

– För att inte bara per automatik höja matkostnaden när priserna steg, tvingades vi hitta billigare sätt att äta på, vi fick utmana oss själva, berättar Karin Löf.

”Skriv ner – vi är experter på att glömma”

Det går att dra ner på utgifter på kortare tid, även om det kan verka omöjligt i stunden.

ANNONS

– Har man inte skaffat sig utrymme för sparande behöver man titta tillbaka i tiden. Vad är det pengarna går till? Vilka är mina fasta utgifter? Hur mycket inkomst har jag? Vad kan jag påverka?

– Det är mycket vi tycker att vi har rätt till för att vi annars brukar göra det, till exempel den där fikan med kompisar.

Höjda räntor och el kan vara svårare att förutspå, men Karin Löf tycker att det är, förutom att titta över sin ekonomi generellt, viktigt att ta sig tid att ”skriva ner vad som inte varit så bra”.

– Vi är experter på att glömma bort, och så hamnar vi i ett ekorrhjul med ett visst beteende. Det kan vara det här gymkortet som går på autogiro, som inte används. Det kan bli som en ångestgrej, säger hon.

Vad tänker ni om Klarna, och andra delbetalningsappar?

– Har man inte stenkoll på sin ekonomi, så ska man inte handla för det man inte har. Vi själva har kreditkort, vi har hundra procent koll på varje krona och kreditkortet ger oss olika bonusar. Men för dem som inte har koll, så kan det vara katastrof, säger Johan Persson.

Blicka framåt mot nästa januari – redan nu

Allra bäst tycker paret att det är att titta framåt, och försöka få till en balanserad och hållbar budget för hela året.

ANNONS

– Man kanske ska prata mer om hur det blir nästa januari. Vi tycker att det är väldigt konstigt att det ens blir en fattigmånad. Det här 25:e till 25:e-levandet, som vi kallar det för, säger Johan Persson.

– Någorlunda framförhållning kan vara ett par månader innan. Men det bästa är ju om man kan börja sätta av för julklappar redan i augusti, säger Karin Löf.

– Det är egentligen samma sak under sommarmånaderna, under semestern, när det ofta går mer pengar än till exempel i oktober.

Vad tänker ni om sparande som nyårslöfte?

– Om man tar det på så stort allvar att man fortsätter även efter januari månad så absolut, men det är en livsstil. Vår ekonomi speglar så mycket annat än bara våra pengar, utan vad vi vill förverkliga med våra liv och hur vi vill må här och nu, säger Karin Löf.

– Vi vill förmedla att se att pengar är ett verktyg för att göra oss ännu lyckligare, så att vi kan göra det vi vill göra i livet. Istället för ett nyårslöfte om att gräva i ekonomin, så våga snarare drömma och sätta upp mål.

Sparmakarna tipsar

  • Gör aktiva val istället för att låta pengar springa iväg – se över vart pengarna går.
  • Ge dig själv goda förutsättningar som äldre, med långsiktigt sparande i fonder.
  • Sätt upp budget för kortsiktigt sparande, för att förverkliga drömmar i närtid.
  • Ha kvartalsmöten inom familjen, för att prata om ekonomin.

LÄS MER:Ungdomar från Härrydakyrkan i bussolycka: ”En smäll i ansiktet”

LÄS MER:Cross Kitchen i Landvetter nominerad till Sveriges sunkigaste hak

LÄS MER:Nya ägare till villa i Landvetter – prislappen: 4 300 000 kronor

ANNONS