Hemsjukvårdsteamet på Drottning Silvias barnsjukhus. Från vänster: Josefin Westerberg, Anna Pihlström och Maria Lönn.
Hemsjukvårdsteamet på Drottning Silvias barnsjukhus. Från vänster: Josefin Westerberg, Anna Pihlström och Maria Lönn. Bild: Paul Björkman

Fler barn ska få vård i hemmet – ny satsning av Sahlgrenska

Fler barn som bor i Härryda kan få specialistsjukvård i hemmet med hjälp av ett nytt team på Sahlgrenska universitetssjukhus.

ANNONS
|

Ett nytt team på Drottning Silvias barnsjukhus, som är en del av Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, ska göra det enklare för fler barn att kunna få vård i hemmet istället för att behöva åka till sjukhuset. Projektet är ett pilotprojekt som ligger inom det regionala barnuppdraget – som även gäller Härryda kommun.

– Hittills har vi fått mycket positiv återkoppling från barnen och familjerna, säger Anna Pihlström, verksamhetsutvecklare och projektledare för Sjukhusansluten barnsjukvård i hemmet i ett pressmeddelande, och fortsätter:

– De sparar en massa tid förstås, en del barn hinner vara på skola och förskola, och inte minst innebär det att barnen får behandling i en miljö som är trygg miljö för dem. Även syskonen kan vara delaktiga, vilket är mycket värdefullt för många barn.

ANNONS

Enklare vård som kan genomföras

I början av september åkte teamet från Drottning Silvias barnsjukhus hem till de första patienterna. Det handlar om barn upp till 18 år med långvarigt och kortvarigt vårdbehov som kan få hjälp av teamet hemma.

Det är inte diagnosen som avgör möjligheten till vård i hemmet, utan om vården kan ges lika säkert som på sjukhus. Den vård som främst genomförs i hemmet är såromläggningar, kontroller som till exempel mäter vikt och längd, ge läkemedel eller göra provtagningar. Det finns även kriterier för vilka insatser som kan göras, till exempel kan besöket bara genomföras dagtid, måndag till fredag och inte ta mer än två timmar.

– Vill man hellre vara på sjukhuset så finns självklart den möjligheten. Ibland händer det att familjen vill skilja på sjukhuset och hemmiljön, att vården inte ska in i hemmet, säger Anna Pihlström.

LÄS MER:Arbetslösheten sjunker i Härryda

LÄS MER:Attendo fortsätter bedriva LSS-verksamhet i Härryda kommun

LÄS MER:Frida från Härryda har dödliga sjukdomen cystisk fibros

ANNONS