Boende oroliga när Förbo vill riva hyreshuset i Mölnlycke

Knapphändig information och en oviss framtid – så känner de boende på Centralvägen 15 i Mölnlycke om att deras hus eventuellt ska rivas.
– Jag känner att jag inte har någon kontroll, säger Thomas Cansby, en av de boende i huset.

ANNONS

Boende i de gamla 50-talshusen på Centralvägen 15 i Mölnlycke har fått veta att det hus de bor i kan komma att rivas – i alla fall om Förbo får som de vill. Orsaken till att Förbo vill riva huset är för att göra plats för ett nytt, större och mer tillgänglighetsanpassat. Ett besked som har visat sig skapa oro bland många av de boende i huset.

Thomas Cansby bor i en tvåa i det rivningshotade huset, och har gjort det i ungefär fyra år. Dessförinnan bodde han i en liten etta i huset bredvid. Han tycker att det just nu är mycket som är ovisst, vilket skapar en del oro.

ANNONS

– Det är så ovisst att vi inte vet när och hur det kommer bli, och vart jag ska ta vägen när det ska rivas.

Förbo erbjuder likvärdiga lägenheter

Flera av de boende Härryda-Posten pratar med känner att de inte har fått tillräckligt med information om vad som kommer att hända om och när huset rivs. Förbo har lovat att de hyresgäster som berörs kommer erbjudas en likvärdig lägenhet i deras övriga bestånd.

– De har besittningsrätt så då får de andra, likvärdiga, lägenheter i vårt bestånd att bo permanent i. Och om det sedan finns hyresgäster som vill flytta tillbaka så kommer vi i så fall se på möjligheten att ge dem förtur, säger Holmström Tomic, kommunikationschef på Förbo.

Men det beskedet får inte Thomas att känna sig tryggare.

– Min oro är, vad händer om det inte finns några lägenheter i Mölnlycke? Måste jag då flytta till Kungälv eller Lerum eller någonting?

Hans förhoppning just nu är att det ändå kommer lösa sig naturligt. Han är nämligen ändå på jakt efter ny lägenhet.

– Jag har tidigt bott med min fru, men hon har en lägenhet i Kungsbacka just nu. Så vi söker lägenhet för att kunna flytta ihop, säger Thomas Cansby.

ANNONS
Ove Eriksson har bott i huset i drygt sju år.
Ove Eriksson har bott i huset i drygt sju år. Bild: Privat

”Jag kommer nog inte finnas då”

En som inte är riktigt lika orolig för sin egen skull är Ove Eriksson. Han har bott i huset tillsammans med sin syster i drygt sju år och i Mölnlycke i över 70 år. Han tror inte att det kommer bli av alls med någon ombyggnation inom de närmsta åren.

– Nä, de håller ju fortfarande på med att renovera lägenheterna här och stambyten och sånt. Jag kan aldrig tänka mig att de gör det för att sedan riva allt om några år. Det kostar ju apa!

Han tror därför inte att det kommer hinna bli något problem för honom.

– Jag kommer inte finnas med längre när det händer, säger han och skrattar.

Så du känner dig inte särskilt orolig för det här?

– Nej för fan. Men samtidigt, här bor det ju mest pensionärer. Och om vi fortfarande lever då, vad gör de av oss då? Ska de gräva ner oss?

Flyttar till sina vänner om det behövs

Det han i huvudsak oroar sig för när det kommer till sina grannar är att de ska erbjudas boenden de inte har råd med.

– Vi ska ju ha samma hyra som idag, annars kan de lika gärna skita ner sig. Vi har ju inte råd med 15 000 i hyra. Nu ligger ju nästan alla hyror på mellan 10 och 15 tusen, säger Ove.

ANNONS

Han vet för egen del att det finns andra alternativ om han skulle tvingas att flytta.

– För mig är det ingen fara, för jag har ett annat ställe att bo på i så fall, men jag tänker på alla andra. Som kanske sitter i en annan potta och funderar på, ”vad gör jag nu?”

Han hoppas därför att det ska finnas en lösning från samhället i de fall det inte går att hitta likvärdigt boende till samma hyra som de har idag.

– Det måste finnas en lösning av samhället när de håller på såhär. Då är kommunen skyldig att hjälpa till om de godkänner ombyggnaden.

LÄS MER:Lägenheter på Centralvägen i Mölnlycke är rivningshotade

LÄS MER:Boende reagerar på Förbos hyreshöjningar: ”Bilen har jag fått sälja”

LÄS MER:Så mycket vill Förbo höja hyrorna med för 6 000 bostäder

ANNONS