Lägenheter på Centralvägen i Mölnlycke är rivningshotade

Delar av de gamla 50-talshusen på Centralvägen i Mölnlycke kan komma att rivas. Detta som del i ett större utvecklingsarbete i närområdet.
– Vi har goda möjligheter att bygga fler bostäder, säger Hanna Holmström Tomic, kommunikationschef på Förbo.

ANNONS
|

Förbo har lämnat in en planansökan till Härryda kommun om att utveckla sina fastigheter på Centralvägen i centrala Mölnlycke. Som en del i detta finns det planer på att riva ett av de två husen, vilket har skapat oro bland hyresgästerna som bor där idag.

Det hus som, enligt den plan som finns nu, skulle vara aktuellt för eventuell rivning är det på Centralvägen 15. Planen är då att detta ska ersättas med ett nytt. Samtidigt vill Förbo bygga till en ny del på huset på Centralvägen 17. En lösning som skulle kunna innebära runt 60-80 nya bostäder i centrum.

ANNONS

Hanna Holmström Tomic, kommunikationschef på Förbo, säger att planerna för de två husen är del i ett större utvecklingsarbete av Mölnlycke centrum.

– Förbo, Wallenstam, Hemsö och Härryda kommun gick samman och tog fram en strukturplan. Och den är antagen av politiken. Den i sin tur svarade upp mot en större stadsbyggnadsstudie i vilken man, bland annat, kom fram till att man vill att fler ska kunna bo i centrum, säger hon och fortsätter:

– Och det vi på Förbo skulle kunna bidra med till strukturplanen är våra fastigheter på Centralvägen. Där ser vi att vi har goda möjligheter att bygga fler bostäder.

Eventuell byggstart flera år bort

Planansökan lämnades in hösten 2022 och ska, som det ser ut just nu, behandlas av kommunstyrelsen innan året är slut.

Det är alltså först då det avgörs om, och i så fall när, parterna får starta arbetet med detaljplanen. Därifrån kommer det arbetet att ta minst två år. Skulle parterna dessutom enas om att arbeta med en gemensam detaljplan, vilket det finns en förhoppning om att kunna göra, så kan det ta ännu längre tid.

– Det är när vi har påbörjat arbetet med detaljplanen som vi kan börja ha boendedialoger med våra hyresgäster. Deras erfarenheter och input kring området är såklart väldigt värdefulla, säger Hanna Holmström Tomic.

ANNONS

Men en eventuell bygg- eller rivstart kommer med andra ord att dröja. Hanna Holmström Tomic har trots detta förståelse för att den här frågan kan skapa viss oro.

– Jag förstår att man som boende vill ha svar på sina frågor, för ens hem är ju ens borg. Men det är långa ledtider och vi kan inte ge några klara besked i dagsläget även om jag förstår att man vill ha det.

59 hushåll som berörs

Det är sammanlagt 59 hushåll som berörs av planerna, varav 20 av dem bor i det hus som med stor sannolikhet i så fall skulle behöva rivas. Orsaken till att man i så fall väljer att riva det, är för att det är det bästa alternativet rent byggnadstekniskt, enligt Förbo.

– Det är inte alltid möjligt att bygga på fler våningar på befintliga hus, även fast hyresgäster kan vilja det. Bygger vi på fler våningar så får vi också helt andra tillgänglighetskrav, att det måste finnas en hiss till exempel. Det blir svårt med ett hus från 50-talet med den konstruktionen.

Vad händer med de som bor i huset om man beslutar att riva det?

– De har besittningsrätt och vi är väldigt måna om att våra hyresgäster ska ha det bra. Så då får de andra, likvärdiga, lägenheter i vårt bestånd att bo permanent i. Och om det sedan finns hyresgäster som vill flytta tillbaka så kommer vi i så fall se på möjligheten att ge dem förtur, säger Holmström Tomic.

ANNONS

LÄS MER:Boende reagerar på Förbos hyreshöjningar: ”Bilen har jag fått sälja”

LÄS MER:Så länge kan du få vänta på en lägenhet i Härryda kommun

LÄS MER:Kent hjälpte sina grannar ut ur det övertända lägenhetshuset

ANNONS