Boende reagerar på Förbos hyreshöjningar: ”Bilen har jag fått sälja”

Bostadsbolaget Förbo vill höja hyrorna med nästan 11 procent nästa år. En kostnadsökning som skulle ytterligare spä på en redan tuff ekonomisk situation för många.
– Det kan bli svårt, säger Evariste Filakoua, hyresgäst i Rävlanda.

ANNONS

Förra året höjdes hyran för Förbos hyresgäster med 4,8 procent. Bostadsbolaget yrkade dock på att höja hyrorna med ännu mer, drygt sju procent, men landade alltså efter förhandlingar några procentenheter lägre.

I år yrkar Förbo på en höjning om 10,8 procent, men menar att de faktiska kostnaderna för bolaget har ökat med hela 23 procent. Det går att jämföra med förra året då man räknade med att kostnaderna hade ökat med ungefär 15 procent.

Att hyreshöjningarna då inte landade på en nivå som i större utsträckning motsvarade de faktiska kostnadsökningarna menar Peter Granstedt, vd på Förbo, nu har gjort att allmännyttan har satt sig i en ännu tuffare sits.

ANNONS

– För varje år som vi inte får möjlighet att få den här täckningen så blir situationen tuffare och tuffare. Och det blir tuffare att upprätthålla en god service och underhåll av fastigheter och allt sådant.

Evariste Filakoua, 26 år, bor hos sin storasyster i en Förbo-lägenhet i Rävlanda.
Evariste Filakoua, 26 år, bor hos sin storasyster i en Förbo-lägenhet i Rävlanda. Bild: Sofia Bednarek

”Det kommer bli svårt”

Evariste Filakoua, 26 år, bor hos sin storasyster i en Förbo-lägenhet i Rävlanda. Han håller precis på att göra sig ordning för att åka till jobbet när Härryda-Posten knackar på.

Hur kommer det påverka dig med ännu en hyreshöjning?

– Jag vet inte hur min syster tänker, men om jag bara tänker för mig själv så förstår jag om det är en anpassning de måste göra.

Kan det blir svårt att få pengarna att räcka till?

– Det beror lite på från månad till månad, men ja, det kommer bli svårt, säger Evariste.

Just nu bor han som inneboende hos sin syster som står för merparten av kostnaderna, så att han ska få en möjlighet att spara lite pengar. Han har nyligen fått fast jobb på Postnord, vilket gör att det nu är lite lättare.

– Men det påverkar alla och kan bli svårt att klara av. Det blir svårare.

Mindre till mat och kläder

Generellt är de personer som Härryda-Posten träffar av liknande uppfattning när det kommer till hur en större hyreshöjning kan komma att påverka dem. En del är till och med oroliga för att det skulle kunna komma att innebära att man får svårt att bo kvar.

ANNONS

Men riktigt så hårt tror inte 33-åriga Adoham Zic att en hyreshöjning skulle slå för honom. Han är för tillfället sjukskriven och bor tillsammans med sin barndomsvän i en enrummare i Mölnlycke.

– Det var ju en höjning rätt så nyligen. Jag tänker att det blir mindre pengar till mat och kläder. Men vi kommer bita ihop och betala oavsett. Vi kommer inte flytta, säger han, och fortsätter:

– När höjningen lär bli så pass stor så undrar man hur framtiden ser ut. Ska vi börja vänja oss vid den här typen av stora höjningar? säger Adoham Zic.

Sol-Britt Thorén, boende i Rävlanda är pensionär. Hon har fått sälja bilen för att täcka upp för de ökade kostnaderna.
Sol-Britt Thorén, boende i Rävlanda är pensionär. Hon har fått sälja bilen för att täcka upp för de ökade kostnaderna. Bild: Sofia Bednarek

"Bilen har jag fått sälja”

Sol-Britt Thorén, 81, bor i Rävlanda och har gjort det i 55 år. Hon är pensionär sedan 2007 och menar att hyreshöjningarna betyder en hel del för henne.

– Allt annat har ju blivit dyrare också. Som mat till exempel. Och bilen har jag fått sälja.

Hur har det varit att bli utan bil?

– Jättesvårt. Men än så länge klarar jag av att åka buss och så har vi ju en liten mataffär här, så jag klarar mig okej ändå.

Samtidigt menar hon att hon inte har märkt av de senaste årens kostnadsutveckling särskilt mycket.

– Nej, jag tycker inte det. Men det gjorde ju mycket att göra sig av med bilen för det kostar ju mycket att ha gammal skrot som man behöver laga och så.

ANNONS

Kostnadsökningen påverkas av den allmänna inflationen

Peter Granstedt, vd på Förbo, berättar att de inför årets hyresförhandlingar, precis som förra året, har utgått från en modell som kallas för trepartsöverenskommelsen, vilket innebär att man gör en sammanvägning av den allmänna prisutvecklingen och bolagets och hyresgästernas förutsättningar. Och med det i åtanke har Förbo alltså valt att yrka på en hyreshöjning om 10,8 procent.

– För vår del handlar vår vardag mycket om den här extrema prisutvecklingen som har varit. Och för oss handlar det om de driftskostnader som vi har, som för vatten och olika typer av uppvärmning. Sedan är det väldigt många byggkostnadsrelaterade delar, säger han och fortsätter.

– Allt detta påverkas ju av den allmänna inflationen. Och det vet ju alla att den har varit väldigt hög. Och dessutom är det så för de kostnadsslagen som vi har att vi har haft en ännu brantare utveckling än den allmänna inflationen. Det tillsammans med räntekostnaderna som har gått upp jättemycket, vilket också är en väldigt viktig del i det här.

Han vill samtidigt att man som boende ska vara medveten om att deras yrkande endast är startskottet på förhandlingen.

– Sedan ska parterna komma överens om en nivå som är rimlig, säger Peter Granstedt.

Hyreshöjningarna följer inte kostnadsutvecklingen

Peter Granstedt är medveten om att en större hyreshöjning kan komma att slå hårt mot deras hyresgäster, men menar samtidigt att man måste jämföra det med de ökade kostnader som även de med andra boendeformer drabbas av.

ANNONS

– Vi förstår att det är jättetufft för våra hyresgäster, eller egentligen alla som har en bostad. I bostadsrättsföreningar exempelvis måste man ha kostnadstäckning och kostnadsökningen de har tar de fullt ut på sina medlemmar, säger han och fortsätter:

– Förra året fick våra hyresgäster en höjning på 4,8 procent. Ställ det mot många bostadsrättsföreningar som hade 20-procentig höjning. Våra enda intäkter kommer ifrån våra hyror och vi måste på något sätt ta ansvar för att upprätthålla service, drift och skötsel av våra fastigheter. Då måste vi nå en överenskommelse där vi får kostnadstäckning för en del av de här kostnadsökningarna, annars funkar det inte i långa loppet.

Finns det en bottennivå?

– Det är svårt att säga, men ska man bedriva verksamhet måste kostnader och intäkter tillåtas att öka i samma takt. Annars gröps bolagets ekonomi ur och då kan man inte upprätthålla nivån.

Han tycker att en del av kritiken mot Förbo i de här sammanhangen är orättvis.

– Att vi inte tar ansvar och att man inte kan föra över alla kostnader på hyresgästerna. Men jämför siffrorna. En stor del av kostnadsökningen har vi tvingats hantera själva. Men över tid funkar inte det. Det finns inte några lador att plocka ur. Det handlar om att vara tuff i prioriteringar och att vända på alla stenar som finns. Men i det långa loppet fungerar inte det.

ANNONS

LÄS MER:Så mycket vill Förbo höja hyrorna med för 6 000 bostäder

LÄS MER:Legionella i Förbohus i Landvetter: ”Satt in alla resurser”

LÄS MER:Kent hjälpte sina grannar ut ur det övertända lägenhetshuset

ANNONS