Så mycket vill Förbo höja hyrorna med för 6 000 bostäder

Det kommunägda bostadsbolaget Förbo vill höja hyran med närmare elva procent nästa år.
– Det är viktigt att markera när det är ett såpass högt yrkande, vi kommer inte att acceptera den hyreshöjningen, säger Tommy Dunerstrand, förhandlare på Hyresgästföreningen.

ANNONS
|

Inför 2023 ville Förbo höja hyrorna med drygt sju procent. Då strandade förhandlingarna med Hyresgästföreningen när det kommunägda bostadsbolaget avbröt förhandlingarna och hyresmarknadskommittén klev in.

Då blev resultatet i snitt en hyreshöjning på 4,8 procent.

Inför förhandlingarna för nästa års hyror har bolaget nu meddelat sitt yrkande – närmare elva procent högre hyra från den första januari 2024.

Bolaget motiverar det höga budet med att deras egna kostnader ökat.

”Vårt yrkande grundar sig på de kostnadsökningar som bolaget drabbas av som en konsekvens av inflation och höjda räntor. Det är ett tufft ekonomiskt läge både för bostadsbolag och hyresgäster. Kostnaderna för bolaget har under 2023 ökat med 23 procent”, säger Peter Granstedt, vd på Förbo, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Förbo ägs gemensamt av fyra kommuner: Lerum, Kungälv, Mölndal och Härryda. Sammanlagt rör kravet runt 6 000 lägenheter, radhus och parhus i de fyra kommunerna.

Hyresgästföreningen: ”Redan ansträngd situation”

Tommy Dunerstrand som också skötte förhandlingarna från Hyresgästföreningens sida förra året säger att de inte kommer acceptera budet.

– 10,8 procent är ett högt yrkande. Med en redan ansträngd situation för många hushåll så det kommer bli en utmaning om Förbo vidhåller den här nivån, säger han.

Vad Hyresgästföreningen anser som en rimlig hyreshöjning vill han inte uttala sig om ännu.

– Vi har inte påbörjat en regelrätt förhandling, det är ett första yrkande som bolaget lämnat till oss. Eftersom vi inte är i förhandling så kan jag inte kommentera i sak, vi har inte kommit så långt, säger Tommy Dunerstrand.

Förbo själva menar att de försökt

– Vi har försökt vara lyhörda och balanserat vårt behov av att förvalta våra fastigheter på ett ansvarsfullt sätt i relation till våra hyresgästers situation säger Peter Granstedt, i pressmeddelandet.

Förhandlingarna om nästa års hyra ska påbörjas i november.

LÄS MER:Härrydabo döms för grova sexbrott mot barn

LÄS MER:Ville stjäla elcykel – tjuvar tog hela cykelstället

LÄS MER:Postnordtjuv slipper betala – staten står för kostnaden

ANNONS