Postnordtjuv slipper betala – staten står för kostnaden

En man som jobbade på Postnords terminal i Härryda stal mobiltelefoner ur paket när han sorterade dem för frakt. Mannen blev av med jobbet efter stölderna och nu har hovrätten beslutat att han slipper att betala sina egna försvarskostnader.
Anledningen: Hans ersättning från a-kassan har upphört.

ANNONS
|

Det var under hösten 2021 som en anställd på Postnords terminal i Härryda greps misstänkt för flera fall av stöld.

Mannen, som bor i Partille och är i 45-årsåldern, fångades på Postnords övervakningskameror när han betedde sig misstänkt och granskades därefter av företagets säkerhetsavdelning under en längre tid.

– Vi såg i kamerorna hur han betedde sig misstänksamt. Han agerade likt ett stöldmodus som vi sett tidigare.
 Efter det har vi suttit och bevakat kamerorna för att se om vi kunde ta honom på bar gärning, berättade en person på säkerhetsavdelningen i förhör med polisen.

Polisen: Vad är hans modus (tillvägagångssätt, red. anm.)?

ANNONS

– Han har två modus. 
Han står bak i lastbilen och sorterar paket som ska in på terminalen. Han kollar på paketen och böjer sig ned så att han är skymd bakom sorteringsbandet. Där öppnar han paketen. Han står där onormalt länge, berättade mannen på säkerhetsavdelningen och fortsatte:

–
Han har vid ett tillfälle kört truck. Då har han kört in burar med paket in i en trailer. Man ser bara hans ben i kameran. Han är rätt långt in i trailern.
 Han har gått av trucken, kollat igenom buren och stulit paket.
 Anledningen till att vi misstänker det är att vi ser hur paketen i buren ligger annorlunda när han kör ut och han ska inte in i burarna och mixtra.

Stöldgodset hittades i mannens hem

Efter att mannen gripits hittade polisen stöldgodset i mannens bostad under en husrannsakan. Totalt handlade det om elva mobiltelefoner som försvunnit från terminalen då mannen jobbat där. Stölderna ägde rum under en dryg månads tid under 2021.

När mannen förhördes av polis nekade han till att han stulit telefonerna. Istället hävdade han att han köpt dem på Kvibergs marknad i Göteborg.

Polisen: Kan du berätta hur det är möjligt att dessa telefoner, som alla passerat Postnords lokaler, har funnits hemma hos dig?

ANNONS

– Jag har berättat tidigare och upprepat det flera gånger att jag köpt dem på Kvibergs marknad.
 Det är en marknad som öppnar varje helg i Gamlestan. Jag köpte dem av en man som sålde dem, sa mannen i förhör.

I slutet av augusti dömdes mannen för tio fall av stöld.

I sin dom konstaterade tingsrätten att den samlade påföljden för brotten uppgick till åtta månaders fängelse. Men eftersom mannen i samband med stölden förlorade sin anställning, hade suttit häktad och dessutom tidigare var helt ostraffad slapp han fängelse.

Påföljden blir därför villkorlig dom och 100 dagsböter á 140 kronor, vilket sammanlagt blir 14 000 kronor. Mannen dömdes också till att betala 30 000 kronor av de 84 951 kronor som det kostat staten att tillhandahålla hans försvar under rättsprocessen.

Överklagade till hovrätten

Efter att tingsrättsdomen fallit överklagade mannen den delen av domen till hovrätten, som är den högre instansen.

Mannen hävdade i sitt överklagande att han inte hade råd att betala försvarskostnaderna eftersom hans enda inkomstkälla i form av ersättning från a-kassan var i stånd att dras in.

Nu har hovrätten beslutat att ge mannen rätt. Mannen slipper därmed betala för sitt försvar.

Det saknas skäl att inte godta NN:s uppgift om att han inte har rätt till en ny ersättningsperiod och därmed numera inte har någon inkomst. Vid sådant förhållande ska han inte åläggas någon ersättningsskyldighet för försvararkostnaderna vid tingsrätten”, skriver hovrätten i sitt beslut.

ANNONS

LÄS MER:Futsal Camp med Zlatan: ”Mäktigt att ha som tränare”

LÄS MER:Vården i Härryda redo för en ny covidvåg: ”Vi är mer på tårna”

LÄS MER:Kvinna försökte fly landet med prostitutionspengar – åkte fast på Landvetter

ANNONS