Kvinna försökte fly landet med prostitutionspengar – åkte fast på Landvetter

En kvinna tillika ägare till en massagesalong försökte lämna landet med nära en halv miljon i kontanter, men stoppades på Landvetter flygplats. Pengarna visade sig komma från anställda, som var så dåligt betalda att de tvingats att sälja sex för att få ihop till brödfödan. Nu döms kvinnan för grovt koppleri och grovt penningtvättsbrott.

ANNONS
|

I början av januari i år fastnade en kvinna i 55-årsåldern i tullens nät på Landvetter flygplats. När hon kontrollerades utanför gaten till det plan som hon skulle kliva på med slutdestination Thailand hittades stora mängder kontanter i hennes handbagage, men också i de incheckade resväskorna.

Totalt hade kvinnan stuvat undan 426 000 kronor i svensk och norsk valuta, samt i euro. Kvinnan hade bland annat gömt 20 000 kronor i en halstablettsförpackning, 100 000 kronor i en grillvante, samt 100 000 kronor i ett paket med kaffe.

När hon kort därefter förhördes av polis hade hon svårt att redogöra för var pengarna kom från, mer än att det handlade om sparpengar.

ANNONS

Polisen: Hur har du sparat ihop dessa pengarna?

– Bland annat extrajobb på restaurang. Jag har även hjälpt en väninna att arbeta som massör, sade kvinnan i förhöret.

Drev massagesalonger i Göteborg

Efter fler förhör berättade kvinnan att hon driver två massagesalonger i Göteborg. Polisen ställde sig då undrande till hur hon kunnat spara pengar när hon enligt skatteverket knappt haft några inkomster alls.

Polisen: Har du skattat på de pengarna du har tjänat?

– Ja, svarade kvinnan.

Polisen: Jaha. För när vi kollar på dina inkomster 2021 och 2022 så har du nästan inte skattat något alls. Hur går detta ihop?

– Jo men har jag gjort. Jag har betalat in 15 000, 16 000 och 17 000 och jag betalar även för mina anställda, förklarade hon.

Efter att polisen kollat närmare på kvinnans verksamhet, dess ekonomi och förhört hennes anställda klarnade bilden: Pengarna har kommit från prostitution.

Anställda fick lön på 2 400 kronor

Kvinnorna som arbetat på hennes salonger har haft en månadslön på 2 400 kronor. Betalningen för massage har sedan skett antingen kontant, eller via swish.

Under utredningen noterade polisen att swish från kunder till företagskontot ofta följdes av ytterligare en swish med ett högre belopp – som gick till salongägarens privata konto.

ANNONS

Dessa summor stämde överens med de taxor för sexuella tjänster som kvinnans anställda i förhör uppgett att de har haft.

I förundersökningsprotokollet framgår det att tillvägagångssättet är bekant för polisen och återkommande i prostitutionsärenden kopplade till massagesalonger.

Polisen: Är det tjejerna som har 2 400 kr i månadslön som utför arbetet och så lägger du beslag på pengarna?

– Förlåt vilka pengar? undrade kvinnan i förhöret.

Polisen: Pengarna som kommer in på ditt privata konto, är det kvinnorna som utför arbetet?

– Ja.

Polisen: Varför inte swisha salongen då som man gjorde vid den första swishen?

– Jag får inget svar när jag frågar dem varför swishen kommer till mitt konto.

Polisen: Ska jag tolka det som att personalen utför sexuella tjänster och du tar hand om betalningen?

– Jag vet inte hur jag ska svara, sade kvinnan då.

Nu har Göteborgs tingsrätt dömt kvinnan till 2,5 års fängelse för grovt koppleri och grovt penningtvättsbrott. Hon nekar helt till brotten.

Domstolen: ”Hänsynslöst”

I sin dom skriver tingsrätten att den låga lönenivå som kvinnorna som arbetat på salongerna haft varit så låg att de inte kunnat leva enbart på den.

”Upplägget där massöser fått nu nämnd ersättning trots att de i flera fall vistats på salongerna hela dagarna har enbart varit möjligt för att massöserna kunnat tjäna ytterligare pengar på sexuella tjänster. Genom att lägga över kostnaderna för löner på de enskilda massörerna själva och deras arbete med att sälja sexuella tjänster har NN skapat övervinster i massageverksamheten. Försäljningen av sexuella tjänster ligger på så sätt till grund för att massageverksamheten har haft betydligt högre intäkter än vad som blivit fallet om massöserna arbetat under skäliga arbetsvillkor”.

ANNONS

Brottet bedöms som grovt då det pågått under drygt 15 månaders tid, samt att det ”medfört betydande vinning och inneburit ett hänsynslöst utnyttjande av målsägandena”.

I domen förekommer också tre män, som alla döms till böter för köp av sexuell tjänst på en av kvinnans massagesalonger.

LÄS MER:Ung man häktas efter bråk vid Landvetter resecentrum

LÄS MER:Det här kan du göra på höstlovet i Härryda kommun

LÄS MER:Så blev renoveringen av mangårdsbyggnaden på Råda säteri

ANNONS