Åsikterna mellan blocken går isär gällande utdelning på 15 miljoner från Förbo

Enligt den rödgröna budgeten som röstades igenom i december ska kommunen inte göra några uttag från det kommunala bostadsbolaget Förbo. Men enligt kommunstyrelsens ordförande Per Vorberg (M) är det ett separat beslut som kommunfullmäktige ska ta.

ANNONS

Under torsdagen sammanträder kommunstyrelsen för första gången i år. Då ska bland annat en fråga om en utdelning på 15 miljoner kronor från det kommunala bostadsbolaget Förbo avhandlas.

Förbo ägs tillsammans av Härrydas, Mölndals, Lerums och Kungälvs kommuner och enligt ett förslag till utdelning skulle 6,3 miljoner kronor tillfalla Härryda, vilket är proportionellt utifrån kommunens andel i bolaget.

Föreslagen utdelning till Förbos ägarkommuner

Härryda kommun 6 300 000 kr

Mölndals stad 4 140 000 kr

Lerums kommun 3 210 000 kr

Kungälvs kommun 1 350 000 kr

Summa totalt 15 000 000 kr

Men åsikterna om det ska bli någon utdelning eller inte går isär mellan blocken.

Enligt Patrik Linde (S) ”måste” kommunstyrelsen gå på den rödgröna budgeten som fullmäktige antagit och därmed säga nej till utdelningen.

– Jag uppfattar att fullmäktige redan har gett besked i frågan när den rödgröna budgeten röstades igenom i december, säger han och fortsätter:

ANNONS

– Två år i rad har det gjorts uttag på 20 miljoner kronor per år på lite lösa grunder. Vi har sagt nej alla gånger. Den här typen av uttag eller värdeöverföringar ska endast göras i undantagsfall.

Enligt kommunstyrelsens ordförande Per Vorberg (M) är frågan om utdelningen istället ett separat beslut som ska fattas. Han vill också påpeka att det inte bara är en utdelning som kommunen kan göra vad de vill med, utan en värdeöverföring för bostadssociala ändamål.

– Vi har i vårt ägarråd pratat om att vi sänker värdeöverföringen med fem miljoner kronor eftersom vi vet att vi kommer gå in i lite tuffare ekonomiska tider. Och från nästa år har vi för avsikt att inte göra någon värdeöverföring på ett tag just för att låta bolaget få kunna hantera sin ekonomi utifrån läget som är.

– Men i vår budget finns naturligtvis den här värdeöverföringen med. Så jag kommer rösta för det. Jag tycker att det är rimligt att skattebetalarna som ägare av bolaget ska ha möjlighet att ta en del av vinsten och framförallt när det går till bostadssociala ändamål, säger Per Vorberg.

Ser du en risk att någon av de fyra ägarkommunerna inte kommer fullfölja?

ANNONS

– Jag ser väl egentligen en risk att det inte kommer gå igenom i Härryda, då vi har en större vänster än höger i fullmäktige. S, V och MP har ju resonerat och tänkt och har finansierat sin budget genom att minska resultatet. Så det är inga konstigheter där. Och Sverigedemokraterna, ja de är ju emot allt. Jag har för mig att de har sagt tidigare att de inte vill ha värdeöverföring.

Sverigedemokraterna vill satsa pengarna på elpriskrisen istället

Peter Arvidsson (SD) bekräftar att Sverigedemokraterna har varit emot utdelningen tidigare år.

– Senast sa vi att vi ska använda pengarna för att komma till rätta med otillåten andrahandsuthyrning. En fråga som vi har drivit hårt. Nu är det helt uppenbart att Förbo måste ta tag i problemet med direktverkande el istället för att göra en värdeöverföring.

Du menar att pengarna skulle komma till bättre användning om de fick stanna i bolaget?

– Ja, i den situationen vi befinner oss i nu måste de göra det. Man ser ju också på Förbos lånefördelning att det är väldigt många lån som ska läggas om nu i princip, till högre ränta än tidigare. Och det har vi inte sett vad utfallet kommer bli.

Peter Arvidsson menar även att Förbo står inför stora investeringar, bland annat för att se över de lägenheter som har direktverkande el, ett problem som Härryda-Posten tidigare skrivit om (16/12-22).

ANNONS

– Vi kan inte ha det på det sättet att våra hyresgäster betalar oskäliga elräkningar bara för att det är ett eftersatt uppvärmningssystem i Förbos bestånd.

Olika uppfattningar om huruvida uttag påverkar Förbo

Patrik Linde tror också att det finns en risk att uttaget skadar Förbo.

– Det är ett ganska kraftigt uttag. Det är mycket pengar som borde användas till annat och stärka bolaget på sikt. Allmännyttan borde användas till att skapa lägenheter i en tid när lägenheter behövs. Det finns lägen när en kommun behöver göra uttag men det är kanske inte när kommunen går 300 miljoner plus.

Per Vorberg menar i sin tur att det inte finns någon risk att värdeöverföringen skulle påverka Förbos möjlighet att parera de utmaningar som bolaget står inför.

– Det är ingen risk överhuvudtaget. Det är därför vi har beslutat att vi följer detta inför varje år när vi ser hur resultatet blir. Hade Förbo visat ett resultat där de bara går fem miljoner kronor i vinst finns det ingen rimlighet i att ta ut det.

– Hade det funnits en risk hade vi aldrig drivit frågan. För vi är väldigt måna om att bolaget ska fortsätta vara finansiellt hållbart, säger han.

Hyresgästföreningen emot utdelningen

Hyresgästföreningen Härrydas ordförande Jan Linde hoppas på att ett eventuellt uttag från Förbo stoppas.

ANNONS

– Pengarna behövs i bolaget, det finns ingen anledning att ta ut dem! Det är ett extremt solitt företag. Men det är inte det det handlar om. Vi har medlemmar som fått elräkningar på 6 000 kronor för december. Och det finns de som fått ännu högre räkningar. Finns det då 15 miljoner kronor, då borde man använda pengarna till att rusta upp de hus som är dåligt isolerade, där vi eldar för kråkorna. Pengarna behövs mycket bättre där, än i den kommunal kassan.

– Men jag litar på att det finns en majoritet som kommer att stoppa detta, säger Jan Linde.

LÄS MER:Kommunen får miljonstöd för förebyggandet av översvämningar

LÄS MER:Se upp! Kung Lök vill ha hämnd i Wendelsbergs folkhögskolas nyårsrevy

LÄS MER:Muharrem Demirok kan bli Centerpartiets nya ledare: ”Min favorit”

ANNONS